Wissel
Project is afgewerkt

Wissel - Kortrijk

Investeringswaarde

5,3 miljoen EUR

Grondoppervlakte

2.153 m2

Architecten

B2AI+i

Timing

Opgeleverd in 2020

Partners

BM Engineering Cobe Energiedeskundige VeCoBo CASQUO K&W Construction
Wissel

Wissel, een nagelnieuw NAH-expertisecentrum

ION ontwikkelde in centrum Kortijk een nagelnieuw NAH-expertisecentrum voor Groep Ubuntu. NAH staat voor een niet-aangeboren letsel, bv. na een ongeval waarbij het slachtoffer hersenschade opliep. Na een revalidatie kunnen er blijvende uitdagingen zijn, waardoor ondersteuning opportuun is. Verder vinden ook mensen met een verstandelijke beperking rekenen op ondersteuning in het centrum. De bewoners hebben toegang tot individuele- of groepstherapie, vrijwilligerswerk, een uitgebreid vrijetijdsaanbod of woonondersteuning op maat door een wooncoach.

Patrick
Hier kan ik eindelijk zeggen dat ik gelukkig ben

Een nieuw leven voor de bewoner

Patrick heeft zijn stek gevonden in de Sint-Amandslaan, zoveel is zeker! In zijn studio heeft hij na een jarenlange zoektocht de rust gevonden. Voor Patrick begint het allemaal op zijn 25ste, wanneer hij een brand in zijn woning overleeft. Naast hersenschade liep hij zware brandwonden op, ook zijn luchtwegen raakten verbrand. Ondertussen is hij 52.

Wooncoach Joshua Anckaert: "Aanvankelijk twijfelden we welke woonvorm best zou zijn voor Patrick: een kamer met een gezamenlijke leefruimte of een eigen studio. Nu zijn we ervan overtuigd dat we met een studio de juiste keuze hebben gemaakt. Patrick heeft veel nabijheid nodig, maar hij jaagt zich ook op wanneer iets niet in orde is, zoals een afwas die blijft staan. Waar hij vroeger woonde, was hij degene die voor iedereen de afwas deed en zorgde dat alles netjes bleef, net omdat hij niet tegen slordigheid kan. In zijn studio is hij daar zelf verantwoordelijk voor, wat hem rust geeft. Waar hij zich in het begin nog afzonderde, kiest hij er nu zelf voor om mee te gaan op activiteit, ontbijt hij mee in de leefgroep, stelt hij voor om te helpen waar het kan…"

Patrick woont
Patrick voelt zich goed. Hij wil een mooie toekomst opbouwen in Wissel

Patrick: "Voor mijn ongeval werkte ik als kok in een sociaal restaurant. Koken is iets waaraan ik nog altijd veel plezier beleef. Tijdens het weekend eet ik op de eerste verdieping, ik help er dan ook met koken. Mijn favoriete chef-kok is Jeroen Meus, maar ik volg veel kookprogramma’s op tv. Mijn programma zit niet stampvol omdat ik rustmomenten nodig heb. Elke maandag ben ik een hele dag in Wissel aan de slag: in de voormiddag snijd ik groenten, in de namiddag maak ik de soep voor een hele week. Ook op donderdag werk ik in Wissel. Ik geniet ervan als ik mensen blij kan maken met een lekkere maaltijd. Soms maak ik zelfs spaghettisaus voor mijn medebewoners."

Joshua: "Hij komt dan heel enthousiast naar beneden met een pot spaghettisaus. Onlangs was er een netwerkavond en toen had hij ook zelf voorgesteld om samen met de coach taart te bakken. Patrick zorgt graag voor anderen. Als één van de collega’s jarig is, zal Patrick ook altijd voor een attentie zorgen."

Patrick: "Mijn agenda moet ik altijd in de buurt hebben, anders vergeet ik veel. Structuur geeft me rust. Eén van de eerste dingen die ik ’s morgens doe, is kijken in mijn agenda naar mijn planning. Namen onthouden is ook moeilijk voor mij, zeker van mensen die ik niet vaak zie."

Joshua: "Patrick heeft onlangs stoelen en een tafeltje gekocht voor op zijn terras. Met veel trots laat hij me het mooie uitzicht zien vanop zijn balkon. Wijzend naar een verdieping lager toont hij waar hij elke ochtend ontbijt samen met Stefaan, met wie hij het goed kan vinden. Omdat zijn familie niet in de buurt woont en we ervoor willen zorgen dat Patrick toch voldoende sociale contacten heeft, doen we een beroep op verschillende externe diensten. Zo komt er iemand van Familiehulp om te poetsen en om boodschappen te doen. Door zijn zwakke rug heeft hij sowieso ook hulp nodig."

Patrick voelt zich goed. Hij wil een mooie toekomst opbouwen in Wissel. "Ik was vroeger gesloten en heb veel miserie gekend", vertelt hij. Maar nu hoopt hij hier nog lang gelukkig en gezond te kunnen verblijven.

Deel met anderen