Fluvius Gent

Locatie
Gent
Project type
Commercieel
Project status
Opgeleverd

Request information brochure

Fluvius Gent
Sluiten
Fluvius Gent

Duurzame bedrijvensite in Gent voor Fluvius

 

Netbeheerder Fluvius nam eind 2023 zijn nieuwe site aan The Loop in Gent in gebruik, een build-to-suit-project van ION. Het kantoorgebouw, magazijn en buitenopslagruimte vormen de thuisbasis voor de bijna 150 medewerkers van de Fluvius-regio Schelde-Lieve.

Units
10
Adres

Poortakkerstraat - 9000 Gent

Investeringswaarde
+20 miljoen euro
Oppervlakte
6.460 m²
Architecten
Wielfaert Architecten
Partners
Bouwbedrijf Mathieu Gijbels, Fluvius, Sweco
Duurzaamheid als kernwaarde

Voor de realisatie van het project hanteerde ION een zeer ambitieuze duurzaamheidsstandaard. Het project volgde de regelgeving van de GRO-duurzaamheidsmeter van de Vlaamse Overheid. Het streefde naar een prestatieniveau dat 20% hoger lag dan de EPB-wetgeving die gold op het moment dat de omgevingsvergunning werd ingediend.

Optimale mobiliteit

Vanop de nieuwe locatie kunnen medewerkers voor interventies snel en zonder omweg de stad Gent én de buitenrand van het uitgestrekte werkingsgebied makkelijk bereiken. Op minder dan een kilometer is er een bus- en tramverbinding, en het station Gent-Sint-Pieters ligt op minder dan drie kilometer van het project. Ook met de fiets valt de site snel en efficiënt te bereiken..

Innovatieve bouwmethoden

Het project werd uitgevoerd in samenwerking met bouwbedrijf Mathieu Gijbels, dat geavanceerde technologieën inzet om zo efficiënt mogelijk te bouwen. Het nieuwe regiogebouw werd bijvoorbeeld vooraf volledig in 3D uitgetekend met behulp van BIM (Building Information Modeling).

Maatwerk in actie

De 'Build-to-suit'-samenwerking tussen ION en Fluvius is een voorbeeld van maatwerk in actie. ION creëerde een oplossing die niet alleen voldoet aan de eisen van Fluvius, maar die ook hun visie op duurzaamheid, mobiliteit en betrokkenheid bij de gemeenschap weerspiegelt. Het eindresultaat getuigt van de flexibiliteit van ION en zijn vermogen om elk project aan te passen aan de specifieke behoeften van de klant.

Duurzaam werken

Het project volgt de regelgeving van de GRO-duurzaamheidsmeter van de Vlaamse Overheid. ION streefde hiermee naar een prestatieniveau dat 20% hoger ligt dan de EPB-wetgeving die gold op het moment van de vergunningsaanvraag. Energiemonitoring en waterhergebruik maken tevens deel uit van het concept. Een geïntegreerd groenontwerp zorgt voor een harmonieuze werkomgeving.

Triple A-locatie

De locatie van het project aan de Poortakkerstraat aan de rand van Gent garandeert zowel  medewerkers als bezoekers een uitstekende bereikbaarheid. The Loop is prima ontsloten, dankzij bus- en tramlijnen op minder dan een kilometer en het treinstation op minder dan drie kilometer afstand, alsook een uitgebreid netwerk aan fietspaden en -snelwegen. Tijdens de bouwwerken werd een nieuw fietspad aangelegd dat vlak naast de site loopt.

Cijfers van dit project

  • Terreinoppervlakte: 7.703 
  • Kantoorgebouw: 3.680 
  • Magazijn: 1.735 
  • Buitenopslag: 1.130 
  • Ondergrondse parking: 63 parkeerplaatsen (ca. 2.400 m²)
  • Bovengrondse parking: 2 parkeerplaatsen
De 'Build-to-suit'-samenwerking tussen ION en Fluvius is een voorbeeld van maatwerk in actie.
"Ik ben zeer tevreden met de komst van Fluvius naar The Loop. Op deze goed bereikbare locatie plannen we een nieuw toekomstgericht stadsdeel, met naast kantoren ook ruimte voor handel, ontspanning, groen, wonen en gemeenschapsvoorzieningen. Deze mix van functies zal zorgen voor een levendige stadswijk.” 

- Mathias De Clercq, burgemeester Stad Gent

Innovatieve bouwmethoden 

Het project werd uitgevoerd door bouwbedrijf Mathieu Gijbels, dat geavanceerde technologieën toepast in zijn realisaties, waaronder Building Information Modeling, ook wel gekend als ‘BIM’. Dankzij deze tool kan reeds in de ontwerpfase worden geanticipieerd op eventuele conflicten.  De bouwwerken zelf kunnen daardoor efficiënter uitgevoerd worden, binnen de vooropgestelde timing en budget.

Het gloednieuwe kantoorgebouw van vier verdiepingen kreeg een ondergrondse parking van 2.500 m². Daarnaast kwam een loods van 2.000 m² in staalconstructie met betonpanelen en een groendak. Omdat het project in een overstromingsgevoelig gebied ligt, werd een overstroombare kruipkelder gebouwd onder het magazijn.

Zelf een bouwproject? Ontdek ION als one stop shop.

Meer informatie aanvragen

Vul jouw gegevens in en wij bezorgen jou snel een antwoord.
Thomas Vercambre
Project Developer
[email protected] 056 28 55 00
  • Meer projecten