Monteco

Locatie
Brussel
Project type
Commercieel
Project status
Opgeleverd

Request information brochure

Monteco
Sluiten
Monteco

De referentie voor de nieuwe generatie circulaire kantoorgebouwen

Monteco, gelegen in het hart van de Europese wijk in Brussel, vormt dé referentie voor de nieuwe generatie circulaire kantoorgebouwen. Het is het eerste hoogbouwproject opgetrokken in houtskeletbouw in Brussel en is bovendien uiterst duurzaam.

Units
1
Adres

Montoyerstraat 14 - 1000 Brussel

Oppervlakte
3,655 m2
Architecten
ARCHi2000
Partners
Nextensa
Unieke houten constructie

Monteco is het eerste hoge kantoorgebouw met een houten structuur in Brussel. Het opvallende ontwerp en de hoogwaardige materialen werden gekozen met oog voor de omgeving en de locatie. De onderbouw van het kantoor is volledig uit hout vervaardigd, met uitzondering van de betonnen kern. Dit houtskelet is overal zichtbaar, wat voor een bijzonder esthetisch effect zorgt.

Duurzaamheid en ecologie

Monteco is een toonbeeld van duurzaam bouwen. De structuur is volledig gemaakt van PEFC-gecertificeerd hout, er wordt aan waterterugwinning gedaan en er liggen zonnepanelen op het dak. Verwarming en koeling gebeuren door middel van warmtepompen. Het gebouw is volledig CO2-neutraal.

BREEAM certified

Het gebouw heeft het prestigieuze BREEAM Excellent-certificaat ontvangen, dat rekening houdt met een tiental duurzaamheidscriteria. In de ontwerpfase werd een score van 77% gehaald, terwijl de norm op 70% ligt.

Primeur in Brussel: eerste hoogbouwproject in houtskeletbouw

De naam Monteco is afgeleid van 'Montoyer', de straat waar het gebouw zich bevindt, en 'ecologisch', wat de duurzame insteek van het project onderstreept. Monteco is dan ook niet zomaar een kantoorgebouw; het vormt een mijlpaal in de bouwwereld. Het is een van de eerste hoge kantoorgebouwen in Brussel met een houten structuur van PEFC-hout.

Het houtskelet is bovendien overal zichtbaar, wat voor een bijzonder esthetisch effect zorgt.
Monteco is meer dan alleen een gebouw; het is een statement. Het toont aan dat duurzaamheid en ecologie hand in hand kunnen gaan met moderne architectuur.

Monteco facts & figures

  • Houtskeletbouw met PEFC-hout uit duurzame bosbouw
  • 8 verdiepingen
  • Dakterras met panoramisch zicht, groendak
  • Ondergrondse parkeergarage
  • Fossielvrij

Milieuvriendelijke keuzes

Monteco is een schoolvoorbeeld van ecologie en van wat er kan worden bereikt met de juiste combinatie van materialen en technologie. Het markeert niet alleen een primeur in Brussel maar ook een verschuiving in de bouwsector naar duurzamere praktijken.

De structuur van Monteco is gebouwd met PEFC-gecertificeerd hout, afkomstig van duurzame bosbouwpraktijken binnen een straal van 500 km van de bouwplaats. Op het groendak vangt een wateropvangsysteem regenwater op, terwijl fotovoltaïsche cellen groene energie produceren. Warmtepompen en zonnepanelen zorgen voor milieuvriendelijke en efficiënte verwarming, ventilatie en koeling.

Slim en duurzaam werken

Monteco is ontworpen met het welzijn van zijn gebruikers als uitgangspunt. De royale raampartijen zorgen voor overvloedig daglicht en creëren een ruimtelijk gevoel. Het gebouw beschikt over intelligente technologie (zoals aanwezigheidsdetectie) voor verlichting en datagestuurde klimaatregeling. Efficiënt energiegebruik en een comfortabele werkomgeving gaan hier dus hand in hand.

Een duurzame toekomst

Monteco is meer dan alleen een gebouw; het is een statement. Het toont aan dat duurzaamheid en ecologie hand in hand kunnen gaan met moderne architectuur. Het BREEAM Excellent-certificaat dat werd behaald, getuigt van de  duurzaamheid en milieuverantwoordelijkheid van de initiatiefnemers.

BREAAM-gecertificeerd

Monteco heeft het prestigieuze BREEAM Excellent-certificaat ontvangen. BREEAM staat voor ‘Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method’ en is wereldwijd de toonaangevende methode voor het beoordelen van de duurzaamheid van projecten in de gebouwde omgeving. Het certificaat ontwikkelde zich tot de norm voor best practices in duurzaam ontwerp en vormt de standaard voor het beschrijven van de duurzaamheidsprestaties van gebouwen en gebieden.

Dat Monteco het label in ontvangst mocht nemen, bewijst dat het zich op het hoogste niveau inzet voor duurzaamheid en dat het veel verder gaat dan de wettelijke vereisten. Het certificaat bevestigt de inspanningen van Monteco om milieu-impact te verminderen, energie-efficiëntie te bevorderen en een gezonde en duurzame werkomgeving te bieden voor de gebruikers.

BREEAM staat voor ‘Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method’ en is wereldwijd de toonaangevende methode voor het beoordelen van de duurzaamheid van projecten in de gebouwde omgeving.
Monteco is het werk van een joint venture tussen vastgoedinvesteerder Nextensa en ION, architectenbureau ARCHi2000 en de tijdelijke maatschap van algemeen aannemers BPC Group en Wood Shapers, twee dochterondernemingen van de CFE Group.

Uitzonderlijk partnership

Monteco is het werk van een joint venture tussen vastgoedinvesteerder Nextensa en ION, architectenbureau ARCHi2000 en de tijdelijke maatschap van algemeen aannemers BPC Group en Wood Shapers, twee dochterondernemingen van de CFE Group. Het hele gebouw, met acht bovengrondse verdiepingen en een ondergrondse parkeergarage, zal worden gebruikt door private bank Nagelmackers, met wie een langlopende huurovereenkomst werd afgesloten.

Meer informatie aanvragen

Vul jouw gegevens in en wij bezorgen jou snel een antwoord.
Jérôme Herinckx
Project Developer
[email protected] 056 28 55 00
  • Meer projecten