Panquin

Locatie
Tervuren
Project type
Gemengd binnenstedelijk project
Project status
In aanbouw

Request information brochure

Panquin
Sluiten
Panquin

Prestige. Quality. Nature.

Samen met de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) herbestemt ION de Panquin-site in Tervuren tot een mix van een 100-tal woonentiteiten, een hotel met meer dan 100 kamers, 6 commerciële ruimtes en een nieuw publiek park van meer dan 1ha.

Units
214
Adres

Kastanjedreef 24 - 3080 Tervuren

Investeringswaarde
+95 miljoen euro
Oppervlakte
37.000 m²
Architecten
C+S, D E Architecten, Czaar Architecten, Koplamp Architecten, Bureau Bouwtechniek
Partners
PMV
Historische pracht en modern comfort

Panquin, dat is een harmonieuze mix van historisch erfgoed en hedendaagse architectuur.

Natuurlijke sereniteit dichtbij Brussel

Bewoners genieten er volop van de natuur, terwijl ze op slechts een kwartiertje in het bruisende centrum van Brussel staan

Diverse wooninterpretaties

Om aan diverse levensstijlen te voldoen, biedt Panquin vier unieke concepten.

Idyllisch groen vlakbij Brussel

In de groene gordel rond Brussel ligt, aan de rand van het Zoniënwoud, de Panquin-site, vlakbij het Park van Tervuren. Het bruisende stadsleven van Brussel lonkt op slechts op een kwartier van deze charmante gemeente. Meer dan een kwart van de site, die vroeger hoofdzakelijk verhard was, wordt omgetoverd tot groene parkzone – goed voor in totaal zo’n 10.000 vierkante meter. Het onderhoud is in handen van de gemeente Tervuren, samen met Natuur & Bos.

 

davy-demuynck
We zijn zeer blij dat we met dit masterplan de stedenbouwkundige ontwikkelingsvisie van de gemeente hebben kunnen belichamen en erin geslaagd zijn om landschap, monumenten, open ruimtes en nieuwbouwvleugels tot één samenhangend geheel te verenigen, steeds met de identiteit van Tervuren als uitgangspunt en inspiratie.
Davy Demuynck
- CEO & Co-founder ION
“PMV kan met dit project ten volle haar maatschappelijke rol opnemen ten dienste van een mooi stuk erfgoed in Vlaanderen, gezien haar ondersteuning bij de duurzame herbestemming en ontwikkeling van dit 18de-eeuwse monument. We zijn bovendien blij om dit samen met de gemeente Tervuren te kunnen doen en in joint venture met onze vertrouwde partner ION.”
- Erwin Vrijens, Head of Real Estate bij PMV.
Om aan diverse levensstijlen te voldoen, biedt Panquin vier unieke concepten: ‘Plein’ met adembenemend uitzicht, ‘Park’ met idyllisch groen, ‘Toren’ met exclusieve hoogte en ‘Poort’ voor comfortabel wonen.

Panquin in cijfers

  • Renovatie beschermd erfgoed 100 appartementen
  • 6 commerciële ruimtes (1.088 m²)
  • Hotel met 108 kamers en gemeenschappelijke delen (spa, restaurant, bar, vergaderzalen, feestzaal en polyvalente zaal)
  • Gemeentelijk museum
  • Oppervlakte terrein: 37.000 m²
  • Hotel: 9.800 m²
  • Residentieel: 12.300 m²

Herbestemming met drie nieuwbouwvleugels

De gemeente Tervuren kocht de site van het ministerie van Defensie en kende na een open wedstrijd de herbestemmingsopdracht toe aan het consortium ION en PMV. Het bestaande erfgoed wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe invulling. Er worden ook 4 nieuwbouwvleugels gerealiseerd. De in totaal ongeveer 100 woonentiteiten beantwoorden aan alle mogelijke gezinstypologieën.

Dit gebouw werd ontworpen als tegenhanger van de historische Orangerie. Het wordt gekenmerkt door grote, lichte ruimtes, ruime terrassen en een exclusieve afwerking. En dat alles in combinatie met een adembenemend uitzicht op de historische landmarks.

Deze woonvleugel sluit naadloos aan op het parkbos. Bewoners genieten ook hier van een prachtig uitzicht over de site. De knusse, comfortabele appartementen zijn kwalitatief afgewerkt.

Deze kleinschalige residentie is gebouwd op een verhoogde inplanting, en dat bezorgt bewoners een indrukwekkend panoramisch zicht. De appartementen zijn high-end afgewerkt, onder begeleiding van een interieurarchitect. Het summum van exclusief wonen.

Dit wooncomplex fungeert als poort naar het centrum van Tervuren. Wooncomfort en levenskwaliteit gaan hier hand in hand. De gelijkvloerse verdieping herbergt kantoren, horeca en kleinhandel.

Een doordacht masterplan 

Het college van Burgemeester en schepenen van Tervuren droomde er al lang van om de relatie en de connectie tussen de Panquin-site met het centrum en het omliggende landschap te herstellen en te versterken. Het is vanuit die wens dat het de wedstrijd voor de herbestemmingsopdracht lanceerde.

Gedragen door een team van topexperts

De herontwikkeling van Panquin tot een harmonieuze en eigentijdse woonomgeving is het resultaat van de inspanningen van een team van toonaangevende experts en visionaire partners. ION, PMV en het gemeentelijke bestuur laten de site transformeren van een historische kazerne naar een site die de rijke identiteit van Tervuren omarmt en versterkt.

Samenwerking met Martin’s hotels

Het Hoefijzercomplex (de oude kazerne) en de Orangerie – sinds 2004 erkend als monument – herbergen na de renovatie een vestiging van Martin's Hotels. Dat is een hotelgroep met een ijzersterke reputatie op het gebied van erfgoedpanden. Het complex omvat niet alleen 108 kamers, maar ook polyvalente ruimtes, vergaderzalen, wellnessfaciliteiten, een lobby, bar, restaurant en terras.

Het Hoefijzercomplex (de oude kazerne) en de Orangerie – sinds 2004 erkend als monument – herbergen na de renovatie een vestiging van Martin's Hotels.
Op de Panquin-site werd een geothermisch warmtenet geïnstalleerd, dat de appartementen en het hotel niet alleen zal verwarmen in de winter, maar ook voor koeling kan zorgen in de zomer. Op die manier gebruikt de site zo goed als geen fossiele brandstoffen. Op de daken liggen zonnepanelen, zodat ook de elektriciteitsproductie zo groen mogelijk is. Ook met water wordt spaarzaam omgesprongen. Er komt een waternet op de site die het mogelijk maakt om gebruikt water te zuiveren en hergebruiken.”
- Davy Demuynck, CEO & Co-founder ION.

Meer informatie aanvragen

Vul jouw gegevens in en wij bezorgen jou snel een antwoord.
Maarten Wuyts
Project Developer
[email protected] 056 28 55 00
  • Meer projecten