Catsand Island

Locatie
Cadzand
Project type
Residentieel
Project status
In ontwikkeling
Luchtbeeld Cadzand

Request information brochure

Catsand Island
Sluiten
Catsand Island

Een once-in-a-lifetime opportuniteit! 

De uitgestrekte zee, het ongerepte strand, de weidse velden: in Cadzand ervaart u een weergaloos gevoel van rust. Hier geeft ION vorm aan een idyllische plek: Catsand Island. 10 royale landgoedkavels huisvesten elk een volledig afgezonderd landhuis, omringd door een zee van groen. U lijkt er wel alleen op de wereld, zonder te moeten inboeten op comfort.  

Units
120
Adres

Tienhonderdse Middenweg - 4506HS Cadzand

Oppervlakte
16.000 m²
Architecten
Mark Architecten
Partners
Jana Invest
Unieke locatie

Aan authenticiteit en charme is hier geen gebrek. Het landschap van Cadzand wordt gekenmerkt door polders, dijken en akkers.

Groene omgeving

Het landschap moet één worden met de Zeeuwse omgeving, en ook de landhuizen zullen opgaan in het geheel.

Ruimte om te genieten

Niet alleen de locatie, ook de bewoonbare oppervlakte van de tien landhuizen is naar Belgische normen ongezien: van 466 m² tot maar liefst 1.017 m².

Cadzand, heel wat troeven

De mooiste kust van Nederland, zo wordt Cadzand wel eens genoemd. Terecht, want langs de brede zandstranden die zich uitstrekken langs de kustlijn zie je geen hoogbouw. Aan authenticiteit en charme is hier geen gebrek. Het landschap van Cadzand wordt gekenmerkt door polders, dijken en akkers. Ideaal voor een deugddoende wandeling of fietstocht, om de zilte zeelucht op te snuiven en om je te verliezen in de typisch Zeeuwse landschappen.

En daar houdt het niet op, want op 200 meter van Catsand Island ligt de Zwarte Polder, een natuurgebied dat nog ongerepter is dan het Zwin. De rijke biodiversiteit van slikken, schorren, duinen en vennen oefent een grote aantrekkingskracht uit op (trek)vogels en andere dieren.

10 royale landgoedkavels huisvesten elk een volledig afgezonderd landhuis, omringd door een zee van groen.
Luchtbeeld Cadzand
Op 200 meter van Catsand Island ligt de Zwarte Polder, een natuurgebied dat nog ongerepter is dan het Zwin.

ION maakt in Nederlandse badstad werk van project dat in België onmogelijk is

Op termijn zal er nauwelijks een verschil waarneembaar zijn tussen de Zwarte Polder en het nieuwe Catsand Island. Het huidige landschap op de plek van een gewezen agrarisch bedrijf in de Tienhonderdpolder bestaat uit kale landbouwgrond die door de jarenlange bewerking geen biodiversiteit kent. Door het hele terrein van 16 hectare te saneren en her aan te leggen als natuurlandschap, zal een rijke biodiversiteit ontstaan van slikken, schorren, duinen en vennen met streekeigen wildmengsels.  

We maken werk van een Zeeuws landschap met centraal een grote kreek als aantrekkingspool voor vogels, amfibieën en andere dieren. We hebben met de overheid, die het hele project steunt, duidelijke afspraken over hoe het hele gebied één zal worden met de omgeving. Het doel is om een aangename verblijfsplek te creëren voor dier én mens. De woningen krijgen niet zomaar een groene buffer rond zich heen, maar liggen echt middenin de natuur. 90% van het terrein van Catsand Island zal bestaan uit nieuwe natuurgrond.

Geborgen in het groen

Niet alleen het landschap moet één worden met de Zeeuwse omgeving, ook de landhuizen zullen opgaan in het geheel. Samen met de gebiedswijziging van akkerland naar natuurgebied gaat een vergunning voor 10 bouwloten (van 8.894m² tot 26.955 m²) en 10 landhuizen gepaard. Vanop straat zal je behalve de hoge dijken met begroeiing niets zien van de bebouwing.  

Langs de Tienhondersemiddenweg, een laan die loopt doorheen weidse, groene akkervelden, markeren 2 kleine bruggetjes over het water de inkom van Catsand Island. De landhuizen zijn enkel bereikbaar via een kasseiweg die overvloeit in een karrenspoor dat is aangelegd met schelpenzand. Natuurlijk hekwerk houdt de grazende schapen of hooglanders op het terrein. Het hele gebied blijft privaat terrein en wordt beheerd door een natuurvereniging zodat de biodiversiteit optimaal zijn gang kan gaan.

Zeeuwse invloeden 

De bouwplannen van de 10 landhuizen zijn vergund. Elke woning bestaat uit een hoofd- en minstens één bijgebouw, met telkens een eigen binnen- of buitenzwembad. De insteek van de ontwerpen, van de hand van architect Mark Wouters van Mark Architecten, is eenvoudige, tijdloze architectuur met Zeeuwse invloeden.  

De typische, traditionele hoogbouw die de hele Belgische kust afbakent, vind je niet in Cadzand en zal je er nooit vinden. Hier komen eenvoudige, langgerekte volumes die bestaan uit één bouwlaag. We integreerden daarbij herkenbare, streekeigen elementen uit het Zeeuwse landschap: een variatie aan dakvormen die doen denken aan de boerderijen in de buurt, en daken in riet, grijze leipannen of rode dakpannen. Het resultaat is een discreet en tijdloos ontwerp met grote glaspartijen. De woningen en bijgebouwen zijn zo gepositioneerd dat de privacy wordt gewaarborgd en de omgeving de hoofdrol speelt. Je lijkt er wel alleen op de wereld, omringd door een zee van echte natuur, zonder te moeten inboeten op comfort.

Niet alleen de locatie, ook de bewoonbare oppervlakte van de tien landhuizen is naar Belgische normen ongezien: van 466 m² tot maar liefst 1.017 m².
In zonevreemd gebied beperkt de oppervlakte van een landhuis in België zich tot 1.000 m3. In Nederland is dat liefst 2,5 keer meer (2.500 m3) met een bijgebouw dat even groot is als een landhuis in België (1.000 m3).

A once in a lifetime opportunity

  • Een omvangrijk natuurgebied met 10 vergunde landhuizen.
  • Percelen van 10.112 m2 tot 27.391 m2.
  • Elke landhuis is visueel van mekaar gescheiden door middel van natuurlijke buffers.
  • Aantal nieuwe projecten dat in de toekomst vergund wordt in Cadzand wordt sterk verminderd
  • Geen bouwverplichting. Je kan ervoor kiezen om enkel het perceel aan te kopen en er later zelf een woning op te laten bouwen.
  • Toegestaan om hier je verblijfplaats te vestigen (itt. gros van andere projecten in Cadzand).
  • Woonoppervlaktes die langs de Belgische kust niet mogelijk zijn.

Meer informatie aanvragen

Vul jouw gegevens in en wij bezorgen jou snel een antwoord.
Davy Demuynck
Co-founder/CEO
[email protected] 056 28 55 00
  • Meer projecten