Boerentoren

Locatie
Antwerpen
Project type
Gemengd binnenstedelijk project
Project status
In ontwikkeling

Request information brochure

Boerentoren
Sluiten
Boerentoren

Een nieuw hoofdstuk voor de Boerentoren

 

In samenwerking met de Katoen Natie Groep herontwikkelt ION de iconische Boerentoren in Antwerpen tot een unieke 'cultuurtoren'. De samenwerking belooft een prachtig geschenk te worden voor Antwerpenaren, Vlamingen en internationale bezoekers.

Units
25
Adres

Boerentoren - 2000 Antwerpen

Oppervlakte
30.000 m²
Architecten
Studio Libeskind
Partners
Katoen Natie Groep
Een historisch icoon

De Boerentoren is al bijna een eeuw lang een iconisch kenmerk van Antwerpen. Met de herontwikkeling krijgt het een nieuwe dimensie.

Bouwkundig meesterwerk

Om het concept van de vernieuwde Boerentoren vorm te geven, werd de Amerikaanse architect Daniel Libeskind aangesteld.

Cultuur & Retail

In de toren komen ruimtes voor tentoonstellingen, galerijen, beeldentuin, auditorium, panorama, boekhandel, horeca etc.

De nieuwe richting voor de Boerentoren

Toen eigenaar KBC eind 2020 aangaf de Antwerpse Boerentoren te willen verkopen, zag ION daarin een uitzonderlijke kans om het monument opnieuw tot leven te brengen. De projectontwikkelaar voelde al snel aan dat de schaalgrootte van het project vroeg om een innovatieve en onconventionele aanpak. Daarom sloeg ION de handen in elkaar met de Katoen Natie Groep, onder leiding van de visionaire ondernemer Fernand Huts. Het partnerschap zet de Boerentoren op weg naar een nieuw tijdperk.

“De ‘cultuurtoren’ verbreedt de aantrekkelijkheid van de Scheldestad als heuse cultuurstad. Dankzij zijn toegankelijkheid en nieuwe functies wordt hij een echt en wezenlijk onderdeel van de stedelijke samenleving en een toren waar iedereen fier kan op zijn.”
- Fernand Huts, voorzitter en CEO van de groep Katoen Natie
Architect Daniel Libeskind behoort tot de wereldtop in zijn vak. Volgens het eerste architecturale concept van Libeskind krijgt de toren een nieuwe kroon.

Cultuur als kloppend hart

In de visie van beide partners moet cultuur het kloppend hart vormen van dit architectonische meesterwerk. De vernieuwde Boerentoren krijgt daarom ruimtes voor tijdelijke en langdurige tentoonstellingen, een beeldentuin, een auditorium, panoramazalen, een boekhandel etc. Het monument krijgt zo een plaats tussen de andere grote erfgoed- en cultuurinstellingen van ’t Stad en zal de aantrekkingskracht van de Scheldestad als heuse cultuurstad vergroten. 

 

Cultuur zal er hand in hand gaan met toekomstgerichte retail op het gelijkvloers en de eerste verdieping (langs de Schoenmarkt, Meirbrug en Eiermarkt). Een food & leisure-aanbod zal extra belevingswaarde toevoegen. Als kers op de taart komen er verspreid over de bovenste 3 verdiepingen (24ste tot 26ste etage) ook een observatorium en panoramazaal, zodat bezoekers ten volle kunnen genieten van het uitzonderlijke 360° uitzicht.

De Boerentoren is al bijna een eeuw lang een iconisch kenmerk van Antwerpen.
De Boerentoren staat ook wel bekend als de KBC-toren.

Een historische schat

De Boerentoren is al bijna een eeuw lang een iconisch kenmerk van Antwerpen. Bij zijn voltooiing in 1931 was het de eerste wolkenkrabber van Europa. De toren was op dat moment 87,5 meter hoog. In Antwerpen was destijds alleen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal nog hoger.

Sinds de zomer van 1981 is de Boerentoren omwille van zijn historische waarde voor de stad Antwerpen en Vlaanderen ook officieel een beschermd monument. De bescherming betreft de gevels en bedaking van het torengebouw.

Torengebouw

De toren werd eerst het ‘Torengebouw’ genoemd, maar kreeg al snel de spotnaam ‘Boerentoren’. Die bijnaam verwees naar de betrokkenheid van de toen nog Belgische Boerenbond die de bouwheer van het project, de Algemene Bankvereniging, controleerde.

De Boerentoren

Vele jaren later werd de naam ‘Boerentoren’ algemeen goed. In 1975-76 werd de top van het KBC-torengebouw verbouwd en werd de Boerentoren nog eens 10 meter hoger. Vandaag is de wolkenkrabber zo'n 96 meter hoog. Intussen is het niet meer de hoogste wolkenkrabber van de Scheldestad. Dat is sinds 2019 de Antwerp Tower, met 100,7 meter.

“Dit uitzonderlijke project zal ons op alle mogelijke manieren testen, maar die uitdaging nemen we met veel plezier aan. Meer dan ooit zijn we als team klaar om al ons kunnen te tonen en projecten van deze omvang vast te pakken en er een succesverhaal van te maken.”
Davy Demuynck, CEO ION

Een samenwerking voor de toekomst

ION fungeert in dit project als projectontwikkelaar en zal het grootschalige project van A tot Z op maat ontwikkelen voor de groep Katoen Natie, die optreedt als langetermijninvesteerder.

De samenwerking tussen ION en Katoen Natie Groep is ontstaan uit een gedeelde visie om van de Boerentoren een centrum voor cultuur en erfgoed te maken, toegankelijk voor alle bezoekers. Voor de partners is het ambitieuze project een unieke kans om samen geschiedenis te schrijven.

De kracht van samenwerking: word een van onze partners.

Meer informatie aanvragen

Vul jouw gegevens in en wij bezorgen jou snel een antwoord.
Davy Demuynck
Co-founder/CEO
[email protected] 056 28 55 00
  • Ontdek onze landmarks