Duurzame toekomst

ION onderneemt voor maatschappij en milieu.

ESG als leidraad

ION is pionier in België op vlak van duurzame projectontwikkeling. Circulair denken zit in ons DNA: de ESG-pijlers ‘Environment’, ‘Social’ en ‘Governance’ zijn een leidraad in alles wat we doen – zowel in onze bedrijfsvoering als in onze projecten, en de financiering van betaalbare huurwoningen.

De toekomst is groen.

Vastgoed ontwikkelen kan en moet duurzamer. Duurzame en slimme gebouwen verbruiken minder energie, zijn voordeliger voor eindgebruikers en behouden beter hun waarde bij een latere verkoop. Duurzaamheid en demografische evoluties, zoals de shift naar een huurmarkt, zullen de differentiator en driver zijn van de vastgoedmarkt de komende jaren.

ESG op bedrijfsniveau

In onze activiteiten als projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder integreren we uitvoerig de ESG-principes.

ESG binnen ontwikkelingsactiviteit

ION ontwikkelt duurzame projecten op een klimaatvriendelijke manier, met meerwaarde voor mens en omgeving.

kristof-vanfleteren-quote
Sinds het prille begin hechten we bij ION veel belang aan klimaatvriendelijke en innovatieve oplossingen: van het eerste warmtenet van de Kempen (Niefhout, 2015) tot het meest duurzame kantoorgebouw van België (Waregem Business Park, 2019).
Kristof Vanfleteren
- CEO & Co-founder ION

ESG op bedrijfsniveau

In onze activiteiten als projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder integreren we uitvoerig de ESG-principes en volgen we nauwlettend de meest recente regelgeving en richtlijnen op het vlak van Corporate Social Responsiblity (CSR). Elk jaar stellen we ambitieuze en concrete doelstellingen op rond thema’s als o.a. mobiliteit, papier en waterverbruik, en worden deze evoluties uitvoerig gerapporteerd tegenover een nulmeting.

Overstijgen van criteria en directives

Zo houdt ION zich zowel aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) als de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), om o.m. transparantie te brengen over duurzaamheidsrisico’s.

Als vooruitstrevende vastgoedspeler beschouwen we het als onze plicht om de ESG-criteria, opgelegd door financiële instellingen, te overtreffen, en zo de lat hoger te leggen voor de gehele Belgische vastgoedsector.

Investeerdersbril

Als duurzame vastgoedontwikkelaar ligt het in onze natuur om een investeerdersbril op te zetten bij de definitie van een nieuw project. Concreet betekent dit het uittekenen van een langetermijnvisie, en denken in termen van Total Cost of Ownership (TCO).

Onze ambitie om in te zetten op ‘donkergroene’ projecten werd recent nog bekrachtigd met de oprichting van een nieuw residentieel ontwikkelingsfonds, in joint venture met de Franse private-equityspeler Omnes Capital.

Dankzij doorgedreven analyses van duurzaamheidspartners als Bopro weten we niet alleen hoeveel kilogram CO2 we uitstoten, maar ook hoe we een positieve impact kunnen maken op de leefomgeving.
Een doorgedreven ESG-aanpak blijft evenwel altijd een evenwichtsoefening, met een spanningsveld tussen de pijlers ‘Environment’ en ‘Social’. Met ION Residential Platform (IRP) spelen we in op de steeds groeiende vraag naar betaalbare huurwoningen, met als streefdoel om minstens 1.000 kwalitatieve en duurzame huurwoningen aan te bieden in de grote steden in België.

ESG binnen ontwikkelingsactiviteit

ION ontwikkelt duurzame projecten op een klimaatvriendelijke manier, met meerwaarde voor mens en omgeving. We trekken volop de kaart van innovatieve, ecologische systemen om maximaal woon- en werkcomfort te bieden. En we stoppen niet bij de oplevering. We maken het eindgebruikers zo gemakkelijk mogelijk om duurzaam te leven en te werken met warmtenetten, groene mobiliteit, passieve koeling, groene daken, en nog zoveel meer.

Onze projecten

Projecten die milieuvriendelijk en duurzaam zijn

ION ontwikkelt duurzame projecten op een klimaatvriendelijke manier, met meerwaarde voor mens en omgeving.

We trekken volop de kaart van innovatieve, ecologische systemen om maximaal woon- en werkcomfort te bieden. En we stoppen niet bij de oplevering.

Ontdek onze projecten