Niefhout

Locatie
Turnhout
Project type
Gemengd binnenstedelijk project
Project status
In aanbouw

Download de brochure

Niefhout
Sluiten
Niefhout

Niefhout in Turnhout

Niefhout in Turnhout is een opvallend voorbeeld van ambitieuze stadsvernieuwing. In de nieuwe wijk ligt de nadruk op verbinding, inclusie en samenleving.

Units
500
Adres

Bareelstraat 55 - 2300 Turnhout

Partners
PMV, Stad Turnhout, Slim Turnhout
Integrale stadsvernieuwing

Het Niefhout-project gaat 100% voor integrale stadsvernieuwing. De initiatiefnemers blazen niet zomaar een voormalige industriële site nieuw leven in: ze creëren een volledig nieuwe stedelijke wijk. Niefhout bevat verschillende types woonruimtes, kantoren en zorgvoorzieningen, aangevuld met heel wat groen.

Participatie van de omgeving

De actieve betrokkenheid van de stad Turnhout en de gemeenschap bij de ontwikkeling van Niefhout valt op. De nadruk ligt op verbinding, inclusie en samenleving. Met de aankoop van assistentiewoningen en de uitbating van een lokaal dienstencentrum, speelde de stad dan ook een cruciale rol in het vormgeven van een intergenerationele community.

Duurzaamheid en milieubewuste ontwikkeling

Duurzaamheid is dé rode draad in dit project. Verlaten fabrieksterreinen krijgen een nieuw leven met de steun van het Vlaams Stadsvernieuwingsfonds, en de nieuwe wijk wordt voorzien van een warmtenet aangedreven door milieuvriendelijke bronnen. Turnhout is daarmee een voorloper in milieubewuste stadsontwikkeling.

Niefhout in cijfers

  • Projectstart 2012
  • Masterplan partners: Stad Turnhout, PMV, ION
  • Aantal fasen: 6
  • Woonruimtes: 600 tot 700 wooneenheden 
  • Kantoorruimte: 18.500 m²
  • Zorgvoorzieningen: Woonzorgcentrum, 60 assistentiewoningen

2012: de start van een baanbrekend project

Het verhaal van Niefhout startte in 2012. De stad Turnhout en ION bundelden de krachten en kochten samen de gronden van  houthandelaar Foresco en metaalverwerkende fabriek Atelfond. De oude fabrieken die ooit het industriële landschap van Turnhout domineerden, werden het uitgangspunt voor een baanbrekend project dat de stad zal transformeren.

De visie van de stad Turnhout werd geconcretiseerd in het Niefhout-project. Voor de realisatie ervan verenigde ION zich met NV Blairon en Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) in de projectvennootschap NV SLIM Turnhout (Stedelijk Leven Innoverend Maken). Samen werkten ze een masterplan uit bestaande uit  6 fases en de bouw van 600 tot 700 wooneenheden, kantoren, een woonzorgcentrum en flats.

 

Het project begon pas echt vorm te krijgen tussen 2014 en 2018/20, met de start van de eerste fase. De 144 woningen en appartementen symboliseren de verandering in Turnhout. Oude fabrieken maakten plaats voor moderne woonruimtes; een echt keerpunt voor de stad.

Sterke participatie van de buurt

Een cruciaal aspect van Niefhout is de nadruk op zorg en gezondheid, welzijn en samenleven. Het project is bedoeld om aan de behoeften van de gemeenschap te voldoen, met een intergenerationele aanpak – vandaar ook de bouw van 60 assistentiewoningen. De stad Turnhout speelt een actieve rol in het bepalen van de koers van het project, namelijk: het principe van een zorgzame buurt in de praktijk omzetten.

De 20.000 m² aan nieuw openbaar domein – in de vorm van parkjes, een bewegingshof, waterpartij en een groots ontmoetingsplein – heeft als doel mensen samen te brengen. Het vele groen is een boost voor de levenskwaliteit van iedereen die in de buurt woont. Het wordt beheerd door de stad.

Door de schaal van het project is Niefhout een thuis voor verschillende generaties. Je vindt er kleine en grote gezinswoningen, appartementen, een woonzorgcentrum, kantoren etc. Dankzij alle extra voorzieningen (zoals een dienstencentrum, crèche, buurtondersteunende functies) is het hier zorgeloos wonen en ontmoeten voor bewoners en bezoekers.

Toparchitectuur met verwijzing naar het verleden

Niefhout wordt gekenmerkt door moderne, jonge en vernieuwende architectuur. Het opvallende gebruik van baksteenarchitectuur en de referentie naar de oude dakstructuur geven het een unieke esthetische uitstraling. Dat hoeft niet te verbazen, gezien SLIM hier samenwerkte met verschillende toparchitecten. B-arcitecten en Bureau B+B Stedenbouw & Landschapsarchitectuur werden verkozen als laureaat voor het uitwerken van de studieopdracht voor de opmaak van een ruimtelijke ontwikkelingsvisie. POLO Architects werd geselecteerd om de architectuuropdracht voor fase 1 en het Pioniersgebouw uit te werken. TriAS Architects tekende voor het ontwerp van het Vliegenier-gebouw. De kantoorruimtes werden dan weer ontworpen door Stramien.

Een duurzame toekomst dankzij het warmtenet

Het warmtenet in Niefhout is uniek, omdat het zowel hoge-temperatuur, als lage-temperatuurzones omvat. Het hogetemperatuurnet wordt aangedreven door gas en houtpellets, terwijl het lagetemperatuurnet gebaseerd is op een koude warmteopslag (KWO), waarbij de aardwarmte als opwekker wordt gebruikt. Fluvius en VLEOA zijn betrokken bij de aanleg ervan.

Op naar 2027

De toekomst van Niefhout ziet er veelbelovend uit. Er zijn vergunningen verleend voor twee nieuwe gebouwen: Vliegenier en Armonea.

Het nieuwe wooncomplex Vliegenier zal 97 appartementen omvatten, samen met gelijkvloerse kantoren. Het complex beantwoordt de grote vraag naar moderne woonruimtes in Turnhout.

Armonea zal in Niefhout een woonzorgcentrum (WZC) exploiteren, dat normaal gezien eind 2026 opgeleverd wordt. Armonea sloot een huurcontract af met een looptijd van 27 jaar en speelt daarmee een essentiële rol in de zorginfrastructuur van Turnhout.

18.500 m² kantoorruimte

Een volgende fase in het Niefhout-project is de geplande bouw van 18.500 vierkante meter kantoorruimte. Deze kantoren spelen enerzijds in op de vraag naar ruimte om te ondernemen, maar bieden ook heel wat kansen om synergieën te creëren tussen ondernemingen. En dat zal ongetwijfeld een positieve invloed hebben op de verdere economische ontwikkeling van Turnhout.

Laatste fase

De grond in het zuiden van de site werd door ION verkocht aan sociale huisvestingsmaatsschappij De Woonboog. Die maakt op de hoek van de Bareelstraat en de Merodelei werk van een een mix van een 60-tal huur- en koopwoningen waarbij de gevel van de oude Atelfond blijft behouden. Dankzij die diversiteit in het aanbod, kan hier een inclusieve gemeenschap ontstaan.

De laatste fase van het Niefhout-project, in het noordoosten van het gebied, staat gepland voor 2028-2032. Dan wordt nog eens 18.500 vierkante meter aan residentiële eenheden ontwikkeld. Rondom een centraal park komen er appartementsgebouwen en eengezinswoningen. Er wordt ook een ondergrondse parkeergarage voorzien.

Meer informatie aanvragen

Vul jouw gegevens in en wij bezorgen jou snel een antwoord.
Nick Van Otten
Project Developer
[email protected] 056 28 55 00
  • Meer projecten