Houthulst
Houthulst
Houthulst
Houthulst
Project is afgewerkt

Vrijetijds-campus - Houthulst

Grondoppervlakte

+12.000 m2

Architecten

A1AR

Timing

Opgeleverd in 2018

Partners

Gemeente Houthulst Furnibo Haelvoet
Houthulst

De Vrijetijdscampus is de blikvanger van het samenwerkingsverband tussen de gemeente Houthulst en ION, en omvat een terrein van 7,4 hectare.

De bestaande sporthal en sportterreinen werden grondig gerenoveerd en aangevuld met nieuwe ruimtes, en bieden daardoor extra veel ruimte voor de sport- en vrijetijdsbeleving van de inwoners.

De realisatie van de Vrijetijdscampus is het grootste publieke project in de geschiedenis van Houthulst. Het gemeentebestuur ging hiervoor een publiek-private samenwerking aan met projectontwikkelaar ION, die een totaalconcept uitwerkte voor een functionele en kwaliteitsvolle invulling van de site. De site werd na oplevering door ION in erfpacht aan de gemeente gegeven.

Met de uitbouw van een volledige campus, zal de Vrijetijdscampus een tweede kloppend hart voor de gemeente worden. Wie er als toevallige passant komt flaneren, zal er altijd wel iemand tegen het lijf lopen, want deze locatie zal bruisen van de activiteit. Kortom: een aangenaam campusgevoel, ook voor de niet-sporters.

Houthulst

De nieuwbouw heeft een turnzaal, een tenniszaal en een muzieklokaal. De tenniszaal is multifunctioneel en kan ook gebruikt worden voor andere evenementen. Tussen de twee heraangelegde voetbalvelden, één met kunstgras en één met natuurgras, ligt de nieuwe voetbaltribune met kantine en kleedkamers. Er komen ook twee nieuwe velden voor padel.

Het energieverbruik voor verwarming, warm water, koeling en ventilatie wordt gecompenseerd door middel van pv-cellen. Daarnaast zal er warmte uit de bodem ontrokken worden door middel van een BEO-veld. Zo is de warmtepomp in staat 100% van de energievraag voor verwarming van de nieuwe bouwdelen te dekken. Daarnaast is er ook passieve koeling zodat de sportinfrastructuren kunnen gekoeld worden in de zomermaanden, zonder dat dit extra energie kost. De productie van het warm water gebeurt door een zonneboilersysteem.

Kortom, al deze genomen maatregelen zorgen ervoor dat de nieuwe vrijetijdscampus van Houthulst zeer zuinig in verbruik is.

Deel met anderen