Oude CM-site maakt plaats voor gemengd project van wonen, kantoren en horeca

Door de verhuis van de Christelijke Mutualiteit van de Sint-Janslaan naar het Beneluxpark kwam er in het centrum van Kortrijk een grote site vrij gelegen tussen de Sint-Janslaan, de Wijngaardstraat en de Vlamingenstraat.
Het Stadsontwikkelingsbedrijf SOK, met o.m. Ben Mertens als General Manager, ging op zoek naar partners om in een publiek-private samenwerking een nieuwe bestemming te vinden voor deze toplocatie. Die heeft men gevonden in Alides (van de Group Maes) en ION die in overleg met de stad hebben beslist om deze site om te toveren tot een gemengd bouwproject dat zal bestaan uit appartementen, assistentiewoningen, kantoren en horeca. Het project wordt opgebouwd rond een groen binnenplein dat moet dienen als een schakel tussen de drie straten en zichtbaar zal zijn vanuit elk gebouw.
Indeling
Vlamingenstraat
De site bestaat uit vier gebouwen met elk hun eigen geschiedenis. Het oudste deel is het gebouw aan de Vlamingenstraat, dat de CM verhuurde aan Familiehulp. Het werd in 1856 opgetrokken als ‘Gesticht der Voorzienigheid’, een avondschool voor kosteloos volwassenenonderwijs. Het gebouw is door de jaren heen ettelijke keren van bestemming veranderd en verbouwd. De laatste verbouwing vond plaats in 1980 door de CM. Het bestaande gebouw zal behouden blijven maar er wordt een achterbouw en bovenbouw aan toegevoegd. De bestemming zal residentieel zijn en zal worden uitgebaat in samenwerking met het marktverhuurkantoor van de stad.
Sint-Janslaan
De jarenlange hoofdzetel van CM Kortrijk en CM Zuid-West-Vlaanderen aan de Sint-Janslaan 10 werd gebouwd in 1974. In 1990 kwam er een uitbreiding met de aanbouw Sint-Janslaan 8. De benedenverdieping was gekend als gezondheidsbibliotheek ’t Groen Spoor. In de nieuwe plannen gaat het gebouw tegen de vlakte. In de plaats komt een nieuwbouw met 6 bouwlagen. Op het gelijkvloers komen kantoorruimtes, de overige verdiepingen krijgen een residentiële invulling.
Het gebouw te Sint-Janslaan 6, dat de laatste jaren bezet was door diensten van het ACV, gaat ook tegen de vlakte. In de plaats komen 47 assistentiewoningen verspreid over 6 verdiepingen.
Wijngaardstraat
Van het gebouw in de Wijngaardstraat wordt de art deco gevel, die dateert uit 1930, behouden en in ere hersteld. De rest van het gebouw wordt gesloopt. De heropbouw zal gebeuren met respect voor de oorspronkelijke constructieve elementen. Er worden twee extra verdiepingen toegevoegd. In het gebouw komen 15 assistentiewoningen met op het gelijkvloers aanvullende horeca.
Binnenbouw
De binnenbouw van de CM site wordt deels behouden en krijgt een residentiële invulling. Er wordt plaats voorzien voor 12 ruwbouwlofts die nog naar de wens van de toekomstige eigenaar kunnen worden ingevuld. Het gebouw zal 5 verdiepingen tellen en krijgt een groene inkomzone met fietsstalling.
Groen binnenplein
Alles wordt opgetrokken rond een groen binnenplein dat de verbindingsschakel wordt tussen de verschillende straten. Iedereen zal gebruik kunnen maken van dit binnenplein. Zowel bewoners, passanten, kantoorgebruikers en de lokale horeca zullen kunnen genieten van de rust die dit groen met zich meebrengt.
Om dit project te kunnen realiseren zocht en vond de stad sterke partners: ION en Alides, die prima referentie kunnen voorleggen. Architectenbureau Nero, dat eerder al het plan maakte voor de brede omgeving van de Spoorweglaan in opdracht van het SOK, zal de nieuwe site ontwerpen.
De sloopwerken starten 1 augustus en eindigen 1 september 2016. De volledige site wordt verwacht klaar te zijn in het voorjaar van 2018.
Wout Maddens, Schepen van Wonen en Bouwen: “Met dit gemengd project van wonen, kantoren en horeca krijgt deze buurt een ware kwaliteitsinjectie. Om dit te realiseren hebben we sterke partners gevonden in ION en Alides.”
