ION vervangt dieselgeneratoren op werven door batterijen

24/01/2023
in Duurzame toekomst

De toekomst is elektrisch, ook in de ontwikkeling van vastgoed. Projectontwikkelaar ION zal komend jaar zijn werven elektrificeren. Kranen en ander zwaar bouwmaterieel zal niet meer worden aangesloten op dieselgeneratoren maar op werfbatterijen. “We willen met dit engagement onze ambities op het vlak van duurzaamheid maximaal kracht bijzetten”, zeggen CEO's Kristof Vanfleteren en Davy Demuynck. “Een batterij maakt geen lawaai, heeft geen uitstoot en is een pak efficiënter.” De projectontwikkelaar slaat de handen in elkaar met Bright Energy, een jong familiebedrijf uit Gent dat de speciale batterijen en de hele technologie errond ontwikkelt.

davy-demuynck
Door zo veel mogelijk voor circulaire bouwmaterialen te kiezen en volop in te zetten op warmtenetten en geothermie proberen we steeds het meest klimaatvriendelijke resultaat te verwezenlijken. Maar we blijven ook kijken hoe we ons steentje kunnen bijdragen door de impact van het bouwproces tot een minimum te herleiden. Dieselgeneratoren zijn heel vervuilend en één van de minst efficiënte manieren om energie op te wekken. Nu hebben we een alternatief gevonden dat voldoende betrouwbaar is. Zo worden niet alleen de gebouwen die we ontwikkelen fossielvrij, maar ook onze werven.
Davy Demuynck
- CEO & co-founder ION

De projectontwikkelaar, die 3 miljard euro aan vastgoed in de pijplijn heeft, zal met de aannemers waarmee ze samenwerken het engagement aangaan om op alle werven over te schakelen op batterijen. De richtlijn zal worden opgenomen in het lastenboek, terwijl ook het verbruik heel gedetailleerd zal worden gemonitord om sluimerverbruik tot een absoluut minimum te beperken.

Geen uitstoot, geen lawaai

De batterijen werken op dezelfde manier als thuisbatterijen en hebben dezelfde troeven die we kennen van elektrische wagens: de uitstoot van roet en fijn stof wordt tot nul herleid, batterijen maken geen lawaai en werken veel efficiënter. Bijkomend pluspunt van de werfbatterij is dat ze een positieve impact zal hebben op de duurzaamheidsscores die worden berekend bij de certificering van gebouwen, zoals het gerenommeerde BREAAM-certificaat.

Energiekosten verlagen doe je door een systeem op maat te maken, het juiste moment te kiezen om te laden en minder te verbruiken. Wij maken gebruik van dynamische tarieven en slimme algoritmen die ervoor zorgen dat de batterijen tijdens dalmomenten worden opgeladen. Door het gebruik van timers slagen we er ook in om het sluimerverbruik met 40% te verlagen. Op die manier wordt ons systeem met batterijen in sommige scenario’s goedkoper dan dieselgeneratoren.
Sam Van Acker
- Bright Energy

Gemaakt in Gent 

Brein achter de duurzame oplossing is Bright Energy, een jong familiebedrijf uit Gent. Ondernemers Arne (29), Sam (27) en Lisse (25) Van Acker, twee broers en een zus, gingen drie jaar geleden aan de slag met de thuisbatterij die hun ouders thuis hadden laten installeren. Het trio – toen nog studenten – zag al snel in dat daar meer uit te halen viel en sloeg aan het programmeren. Ze ontwikkelden een zelflerend softwareprogramma dat het elektriciteitsverbruik monitort en de thuisbatterij optimaal laat renderen. Die technologie vormde de basis van hun systeem om bouwwerven op de meest efficiënte manier van energie te voorzien.