Antwerpse Cadixwijk


 

In het kader van de herontwikkeling van de Cadixwijk – de oude havenbuurt op het Antwerpse Eilandje – werd door het Autonoom Gemeentebedrijf voor Vastgoedbeheer en Stadsprojecten Antwerpen (AG Vespa) een ontwerpwedstrijd ingericht voor de verkoop van een bouwperceel aan het Kattendijkdok. Vastgoedontwikkelaar ION en Antwerps ontwikkelaar LIFE traden met de joint-venture ION-LIFE naar voren als één van de 17 kandidaat-kopers. 

 

Omvangrijk teamwerk 

ION-LIFE stelde een opmerkelijk ontwerpteam samen, met vertegenwoordiging van FVWW, De Smet Vermeulen architecten, Havan-a, De Gouden Liniaal en Studio Basta. Ingenieursbureau Ingenium werd betrokken om de duurzaamheid van het project te garanderen. In totaal werkten meer dan 30 partijen mee aan het projectvoorstel, dat in oktober 2015 werd ingediend. 

Ontwerp met sterke visie 

AG Vespa ging op zoek naar een gemengd ontwerp dat de duurzame ontplooiing van de Cadixwijk vrijwaart. De kandidatuur van ION-LIFE ondersteunt de missie en kernwaarden van de heraanleg van het Eilandje ten volle. Het ontwerp brengt zeven stapelhuizen samen in een variërend ensemble dat de historisch maritieme context van de Cadixwijk respecteert. De integratie van een laag kadegebouw verzekert de optimale benutting van het zonlicht – zowel op een ruim binnenplein, als in de woningen. Naast een uitgebreid woonprogramma, brengt de aanwezigheid van kleinschalige retail, restaurants en cafés de nodige levendigheid. Langs de kade en grenzend aan de gebouwen opteerde ION-LIFE tenslotte voor een suggestief, kleurrijk kunstwerk van de hand van beeldend kunstenaar Jan van Munster. 

Verdienstelijke tweede plaats 

Uit de 17 ontwerpvoorstellen behaalde ION-LIFE de tweede plaats. ION wenst alle betrokken partners uitdrukkelijk te bedanken voor de secure medewerking en ondersteuning en maakt haar felicitaties over aan winnend projectontwikkelaar CIP. 

Deel met anderen