Vives Kortrijk

Afscheidnemend Europees president Herman Van Rompuy kwam gistermiddag naar Kortrijk om de nieuwe internationale studentenresidentie ‘Gouden Rivier’ van Hogeschool Vives te openen. Een haiku van zijn hand siert straks de gevel van het gebouw. 

Projectontwikkelaar ION uit Waregem bouwde de studentenresidentie aan de Beheerstraat en de Meersstraat. Het studentenhuis met 96 kamers, waarvan 18 tweepersoonskamers, is in de eerste plaats bedoeld voor de groeiende groep internationale studenten die afzakt naar het zuiden van West-Vlaanderen. Zij hebben het, ondanks het kleine overaanbod, soms moeilijk om snel een kamer te vinden tegen een betaalbare prijs.

Kortrijk

Daarom verleende het stadsbestuur ondanks een bouwstop, toch een vergunning voor dit project. ‘Studenten in de binnenstad zorgen voor levendigheid, en deze buurt zal de komende jaren nog grondig veranderen, met de komst van de fuifzaal, een nieuw zwembad en een evenementenplein ter grootte van het Gentse Sint-Pietersplein’, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). 

Herman Van Rompuy had tussen zijn drukke werkzaamheden als voorzitter van de Europese Raad even de tijd gevonden om naar Kortrijk af te zakken. ‘Heb ik niks beter te doen?’, vroeg hij zelf, om vervolgens drie goede redenen te geven waarom hij in Kortrijk was. ‘Mijn echtgenote is hier geboren en heeft hier school gelopen, alles wat Europa aangaat spreekt me erg aan en alles wat over onderwijs gaat ook’, aldus Van Rompuy, die aankondigde dat hij graag weer meer les wil geven als zijn taak als Europees president eind dit jaar afloopt. 

Van Rompuy schreef speciaal voor de opening een haiku: 

“Europa’s jeugdhuis 
Aan Kortrijks Gouden Rivier 
Een woonst met dromen” 

De haiku komt op de gevel van de residentie, die voor het eerste semester al volledig is verhuurd. Er komen vijftien verschillende nationaliteiten.

Herman Van Rompuy inaugurates student residence

Deel met anderen