Elke Deceuninck

 

 


Als interieurarchitecte bij ION helpt Elke Deceuninck de kopers van onze residentiële projecten met de inrichting van hun huis of appartement. De keuken is daarbij essentieel, want volgens Elke wordt die ruimte meer en meer dé plaats in huis om samen tijd door te brengen.

Keuken suikerpark

Waarom wordt de keuken steeds belangrijker in een interieur?

Elke: “Onze woningen zijn doorheen de geschiedenis in die richting geëvolueerd. Lang geleden hadden welgestelde gezinnen personeel om voor hen te koken. Toen werd de keuken zo ver mogelijk van de woonkamer geplaatst, vaak zelfs in de kelder. Daarna is de keuken heel lang een aparte ruimte in een woning gebleven. Het is relatief recent dat dit een deel van de leefruimte is geworden. Vroeger moest een keuken vooral productief zijn, nu is daar een sociale factor aan toegevoegd. Het is de plek waar mensen hun dag starten en de plek waar ze thuiskomen. Een centrale ruimte in het huis waar gezinnen praten, huiswerk maken, lezen … en koken. Dat is de definitie van een leefkeuken.”

In een appartement maakt de keuken vaak letterlijk deel uit van de leefruimte. Hoe geef je die dan het best vorm?

Elke: “Dat hangt sterk af van de voorkeuren van de koper. Ruw geschetst kan ik twee soorten mensen onderscheiden. Enerzijds is er een groep die heel punctueel is. Mensen die hun woning clean willen houden. Anderzijds heb je mensen die het niet erg vinden als gasten met hun schoenen binnenkomen, als er een wasmand op de tafel staat … Die vinden dat je in hun interieur mag zien dat er geleefd wordt. Bij de inrichting van een appartement voor mensen die neigen naar het eerste type, voorzien we vaak oplossingen zoals halfhoge muurtjes of kastdeuren die de keuken zo veel mogelijk verbergen. Die mensen zien hun vaat of hun keukentoestellen namelijk liever niet staan als ze in de woonkamer zijn. Het tweede type koper zal die vraag niet stellen, die ziet de keuken als een deel van het appartement.

Voor welke materialen en kleuren wordt er tegenwoordig vaak gekozen?

Elke: “De trends in keukenland blijven vrij sober. We kiezen qua kleur meestal voor wit of zwart. Strakke keukens zijn de norm. Composiet als materiaal voor het werkblad is erg in opmars, net als onderhoudsvriendelijke keramische tegels. Houtdecors zijn ook nog altijd een trend. Vooral jonge mensen zien graag kleur, zoals mintgroen of roze in combinatie met terrazzo, maar als ze dan echt moeten beslissen, grijpen de meeste mensen toch terug naar meer traditionele kleuren en materialen.”

VP

Welk advies geef je over de indeling van een leefkeuken?

Elke: “Dat is natuurlijk ook persoonlijk, maar ik merk wel dat bijna iedereen kiest voor een eiland als daarvoor plaats is. Dat illustreert opnieuw de kracht van de keuken als ontmoetingsplaats. Als je wordt uitgenodigd bij mensen die een keukeneiland hebben, zal je zo goed als altijd in de keuken aperitieven. Het rechtstaan creëert een losse sfeer. Tien jaar geleden wilden mensen vaak een extra stuk aan hun eiland met barkrukken, maar dat zie ik nu al veel minder. Een eiland dient niet langer om aan te zitten.”

“Verder adviseer ik qua indeling altijd om het fornuis niet op een eiland, maar wel tegen een wand te plaatsen. Er bestaan wel dampkappen die je in het werkblad kan integreren, maar een dampkap boven het fornuis werkt nog altijd het best. Daarnaast is uit studies gebleken dat je maar een vierde van je tijd aan het fornuis doorbrengt als je kookt. Om een maximale connectie met je gasten of gezinsleden te krijgen, plaats je dus beter je spoelbak op het eiland en niet andersom.”

Deel met anderen