Lies Van Biervliet

 

 


HR Manager Lies Van Biervliet gaat bij ION door één van de meest uitdagende periodes van haar carrière. Lees hieronder hoe zij binnen het bedrijf de coronacrisis aanpakt. 

Marc Van Ranst

Marc Van Ranst opende onze ogen tijdens De Afspraak op woensdagavond 11 maart. Het dreigende capaciteitstekort van ziekenhuisbedden en het “flatten the curve-principe” veroorzaakten een mindswitch!

Een dag later stond de wereld op zijn kop. COVID-19 overschaduwde de agenda van de dag: Welke maatregelen kunnen we nemen? Hoe communiceren we? Wat zijn onze verplichtingen? …

We waren niet als enigen wakker geschud. Op donderdagnamiddag werd her en der reeds gefluisterd dat België in lockdown zou gaan. Lockdown!? Wat het ook mocht betekenen, het was menens.

Geen handen geven, afstand houden, niezen in een zakdoek en thuisblijven als je ziek bent werd vanzelfsprekend. Het ging zelfs veel verder. Vanaf maandag 16 maart tot en met 3 april gingen de scholen dicht en werd thuiswerk de regel. “Blijf in je kot!”, dixit Maggie De Block.

Tot 3 april, oef! Daarna met z’n allen naar de Ronde Van Vlaanderen!?

Coronalijstjes

Vrijdag de 13e pakte ION in. Laptop, scherm en dossiers onder de arm en weg, klaar om thuis te werken.

“Goe weekend, we zien elkaar maandag terug!” Aja, nee…

IT Manager Ruben en zijn team brachten in no time alles in gereedheid. Plots lukt het om van op afstand te werken en te vergaderen! Opmerkelijk hoe dit virus bepaalde zaken versneld heeft.

Aanvankelijk dachten we nog “Oké, 3 weken lockdown, 3 weken tijd om lang aanslepende TO DO lijsten af te werken, om te optimaliseren, om…”. Ons Legal Team legde zelfs een “Coronalijst” aan.

Een leeg Waregem Business Park

Maandagochtend 16 maart.

Snel ontbijten, in de auto springen, voor rode lichten staan, file, de kinderen afzetten aan school en hup naar het werk, gehaast… Nee. Thuiswerk.

Ons kantoor was, behalve de zon die binnen scheen, leeg.

En terwijl iedereen thuis aan het werk was, analyseerde onze directie de cijfers.

Als werven stilvallen, notarissen aktes uitstellen en potentiële kopers de kat uit de boom kijken, is de rekensom snel gemaakt.

Solidariteit

Omdat we met ons team na de coronacrisis verder willen, kozen we voor solidariteit.

Vrijdag 20 maart brachten onze CEO’s Kristof, Rik en Davy een live video-communicatie aan alle medewerkers.

Sinds coronaweek2 werkt niemand nog 100%. Elke medewerker, inclusief het management, levert in.

De maatregelen van de overheden spelen een belangrijke rol. Werknemers ontvangen voor de dagen tijdelijke werkloosheid 70% van een geplafonneerd loon, aangevuld met 5,63 EUR per dag en de terugbetaling voor water, elektriciteit en gas. Men vereenvoudigde de complexe procedures ‘overmacht’ en ‘economische redenen’ tot één coronaprocedure.

De IONisten appreciëren de solidaire aanpak en de transparante communicatie.

CoronaChallenges

ION staat o.a. gekend voor het groepsgevoel, de dynamiek en de IONcafés op vrijdag. Corona mag geen roet in het eten gooien.

Naast veel (telefonisch) contact binnen teams, is er ook elke week een CoronaChallenge die de IONisten verbindt: in onze ION WhatsApp-groep worden dagelijks foto’s gepost van sportactiviteiten, gerechten, manieren van ontspanning, e-apero’s,…

Suggesties voor de volgende challenges lopen vlot binnen; de mindset en sfeer onder de collega’s zit goed!

Gezonde IONisten

Opvallend is dat voorlopig geen enkele medewerker positief testte op COVID-19. Buiten een 5-tal zieken tijdens coronaweek1 (zonder positieve test), is iedereen nog steeds gezond en wel.

In kaart brengen wie immuun is en wie niet zou heel nuttig zijn, omdat we dan weten wie bij een eventuele heropstart samen kan zitten en wie (geen) gevaar op besmetting loopt.

En nu?

Ons plan van heropstart ligt klaar.

In ons kantoor is er ruimte om mensen op een veilige afstand van elkaar te plaatsen en kunnen we de hygiëne en social distancing maatregelen garanderen.

Zodra de omstandigheden het toelaten staat ION klaar om er terug 200% voor te gaan, sterker dan ooit!
 

Deel met anderen