Betaalbaar wonen

 


Iedereen kent tegenwoordig wel iemand die tevergeefs op zoek is naar een betaalbare woning. We kunnen er niet meer omheen: koopmarkt of huurmarkt, de vastgoedprijzen blijven jaar na jaar stijgen. Vooral jongeren en financieel minder kapitaalkrachtige mensen zijn hier de dupe van en maken zich terecht zorgen over de toekomst. Komt hier nog verandering in of is dit het nieuwe normaal? Wat zijn de oorzaken van die stijging en zijn er wel oplossingen?

Geen baksteen meer in de maag

Eén van de oorzaken is dat de vraag veel groter is dan het aanbod. Het inwonersaantal van België blijft stijgen en de structuur van de gezinnen ligt helemaal anders dan 20 à 30 jaar geleden. Er zijn tegenwoordig veel meer eenoudergezinnen en gezinnen die bestaan uit twee personen. En net die gezinnen zijn op zoek naar compactere woningen. Ook de vergrijzing zorgt ervoor dat er meer vraag is naar kleinere woningen die dichter bij winkels en voorzieningen liggen.

Daarnaast zijn jongeren minder geneigd om veel te investeren in hun woonst. De ‘baksteen in de maag’ is verleden tijd. Ze willen eerder budget vrijmaken om te kunnen reizen en om ervaringen op te doen. Net zoals de lifetime job, zal waarschijnlijk ook de lifetime woonst verdwijnen. Mensen vinden het steeds minder belangrijk om eigenaar te zijn, het aantal huurders stijgt dus fors. Een trend die we al langer zien in onze buurlanden.

Stijgende bouwkosten

Maar ook de duurzaamheidstransitie speelt een rol. Projectontwikkelaars investeren volop in duurzaamheid, maar dat komt met een prijskaartje. De bouwkosten lopen op doordat er meer en duurdere materialen nodig zijn. Denk aan extra isolatie, ventilatietechnieken, zonnepanelen en warmtepompen. Op lange termijn zijn dat zaken waar we ook op financieel vlak de vruchten van zullen plukken, maar de installatie ervan is niet goedkoop.

Hoe doen ze het bij onze noorderburen?

In Nederland kampen ze al veel langer met dit probleem. De projectontwikkelaars daar zetten sterk in op betaalbaar wonen. Dat doen ze door het aanbod te vergroten: ze kiezen voor gebiedsontwikkelingen op grote schaal, waardoor ze efficiënter kunnen bouwen en alles dus ook betaalbaarder wordt. Daarnaast werken ze graag samen met woningcorporaties. Zo zorgen ze er mee voor dat het aanbod sociale huurwoningen toeneemt. BPD, de grootste projectontwikkelaar van Nederland, richtte ook haar eigen woningfonds op.

Daarmee helpen ze mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een koopwoning of hypotheek.

Samenwerken

De initiatieven die in Nederland genomen worden, zijn zaken die ook wij zullen toepassen. Aanbod creëren is één van de zaken waar we volop mee bezig zijn en ook grootschalige projecten realiseren staat bij ION op de planning. Burenberg in Leuven is daar een mooi voorbeeld van. Daar combineren we een WZC, assistentiewoningen, studentenkoten, bescheiden appartementen, luxeappartementen en eengezinswoningen. Stad Leuven stond erop dat in dit project rekening gehouden werd met sociale huisvesting. Een eis waarmee ION uiteraard rekening hield. 10% van het project valt onder sociale huisvesting en geeft mensen die het financieel moeilijker hebben de kans om betaalbaar en kwalitatief te wonen.

Investeringsplatform voor betaalbare woningen

Ten slotte riepen we begin 2021 ION Residential Platform (IRP) in het leven. Dit als antwoord op de grote vraag naar kwalitatieve en betaalbare huurwoningen. Samen met de internationale institutionele vermogensbeheerders Bouwinvest Real Estate Investors en CBRE Global Investment Partners investeren we 280 miljoen euro in nieuwbouwwoningen en -appartementen die uitsluitend bestemd zijn voor de verhuurmarkt. Het doel van deze joint-venture? Meer woningen aanbieden aan betaalbare prijzen. Het zorgt niet alleen voor een financieel voordeel, ook de woonkwaliteit zal erop vooruitgaan omdat het beheer ervan naar een hoger niveau wordt getild.

We hebben nog een lange en uitdagende weg te gaan, maar we merken dat er steeds meer aandacht komt voor deze trend. De ernst van de situatie is doorgedrongen, ook bij onze overheden. We moeten en zullen met z’n allen samenwerken en streven naar iets wat we eigenlijk allemaal willen: kwalitatieve en betaalbare woningen op de Belgische vastgoedmarkt.

Deel met anderen