Molenpark maakt ruimte voor gezondheid van de toekomst met 'sport- en medisch huis' Crescendo

06/07/2022
in Kwalitatieve projecten

Tiental therapeuten uit diverse disciplines verzamelen op één plek in het nieuwe woonproject van ION. De gloednieuwe woonbuurt Molenpark in Eeklo zal ook plaats bieden aan het sport- en medisch huis Crescendo. Last van pijnlijke knieën, spijsverteringsklachten of fertiliteitsproblemen? Of gewoon nood aan de juiste begeleiding bij een nieuwe sportieve uitdaging? Patiënten, aanstaande mama’s en sporters kunnen vanaf 2024 bij een tiental therapeuten in uiteenlopende disciplines terecht met al hun problemen en vragen.

Zelf triatleet

Bewegings- en gezondheidswetenschapper Dominic De Caluwé - zelf ook triatleet - is de drijvende kracht achter Crescendo, waar sporters al sinds een vijftiental jaren terecht kunnen voor professioneel trainingsadvies. Het aanbod van Crescendo zal in het Molenpark serieus uitgebreid worden. Onder meer osteopaat Frederiek De Vlieger uit Maldegem en osteopaat voor kinderen en vrouwen Anniek Van Tongel uit Eeklo stappen mee in het project. Crescendo zal ook samenwerken met orthopedisch chirurg Alex Demurie van het AZ Alma in Eeklo. Hij is ook de drijvende kracht achter de nieuwe polikliniek in Eede, net onder de Nederlandse grens.

In onze huidige praktijk zijn al een osteopaat en een kinesitherapeut aan de slag. We hebben twee doelgroepen: mensen die op zoek gaan naar een betere gezondheid en atleten die hun prestaties willen verbeteren. We begeleiden een aantal topsporters en willen voor hen ook een referentiecentrum worden. De vraag is momenteel groter dan het aanbod. We zijn dus aan uitbreiding toe. We werken samen met specialisten in aangrenzende domeinen en zetten die samenwerking verder. Voor de patiënten wordt het nog makkelijker: al die specialisten komen immers onder één dak te zitten.
Dominic De Caluwé
- Crescendo

Alle systemen in het lichaam

In het medisch huis in Molenpark krijgen acht tot tien therapeuten een plaats. Patiënten kunnen rechtstreeks met hun specialist een afspraak maken of via het centrale nummer op zoek naar de juiste hulpverlener. Crescendo maakt gebruik van de zogenaamde klinische Psycho-Neuro Immunologie (kPNI). Het is een integrale en gestaag groeiende wetenschap die kijkt naar alle systemen in het lichaam. De therapeut bekijkt daarbij het ziektebeeld in zijn geheel en gaat op zoek naar de onderliggende oorzaak van de klacht. En die kan zowel lichamelijk als psychisch van aard zijn, of een combinatie van beide. Op basis van alle parameters wordt iedereen individueel een oorzakelijk begeleid volgens hulpvraag en doelstelling.

We werken aan de geneeskunde van de toekomst. In die visie is alles in het lichaam met elkaar verbonden. Nu wordt door de geneeskunde het lichaam gefragmenteerd bekeken. Wij brengen al die stukjes weer bij elkaar en gaan op zoek naar de hoofdoorzaak van een klacht.
Dominic De Caluwé
- Crescendo

Crescendo gaat nauw samenwerken met diensten in de omgeving die voorzien in andere zorgvragen. Zo staat er een samenwerking op de planning met een polikliniek in Eede, Nederland. De officiële opening van het nieuwe medisch huis is voorzien voor de zomer van 2024.