waterfront

Het eerste officieuze residentieel woonplatform van België

Het residentieel platform van ION (IRP) is het allereerste officieuze institutioneel woonplatform in België. IRP stelt zich als doel om te investeren in betaalbare en kwalitatieve huurwoningen in de grootste steden van België. De woonprojecten komen deels uit de pijplijn van projectontwikkelaar ION, maar zullen ook aangevuld worden met de projecten van andere ontwikkelaars. Het platform plant een aantal aankopen in de eerstvolgende maanden.

Wat is IRP?

IRP is een joint venture tussen ION, Bouwinvest Real Estate Investors en CBRE Global Investment Partners. Deze joint venture heeft een initiële investeringscapaciteit van 280 miljoen euro, die naar verwachting in de toekomst nog zal stijgen. IRP wil een gevestigde waarde worden voor huurders door kwalitatieve en professioneel beheerde woningen aan te bieden. Daarbij moeten de duurzame projecten van het platform ook actief bijdragen tot een meer klimaatvriendelijke huizenmarkt. Voor de partners zal deze joint venture een stabiele langetermijnopbrengst betekenen, met zicht op verdere groei in een aantrekkelijke nieuwe markt.

IRP kaart

Investeringsstrategie

Locaties

 • De stedelijke gebieden van Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven
 • Andere Belgische steden met meer dan 50.000 inwoners worden per geval overwogen

Onderdelen

 • Particuliere huurwoningen
 • Sociale woningen: langetermijncontracten met SVK (sociale verhuurkantoren) of AIS (agences immobilières sociales).
 • Alternatieve residentiële activa: studentenhuizen, co-living, seniorenwoningen

Soort investeringen

 • Minimale vermogenswaarde van 5 miljoen euro en 20 woonunits
 • Bestaande activa
 • Ontwikkelingsprojecten
Waterfront

De aankoop van residentiële ontwikkelingsprojecten

Het ION residentieel platform kan projecten aankopen in alle fasen van het ontwikkelingsproces

 • Aankoop van land en gebouwen voor (her)ontwikkeling, met of zonder vergunning
 • Voorafgaande koopovereenkomst: aankoop bij de projectoplevering
 • Voorafgaande financieringsovereenkomst: betaling in schijven naargelang de bouwwerkzaamheden

Waarom een ontwikkelingsproject verkopen aan IRP?

 • Lagere verkoop- en marketingkosten
 • Geen commercieel risico meer
 • Verbeterde financieringsvoorwaarden voor ontwikkeling
 • Snellere oplevering van grote (gefaseerde) ontwikkelingsprojecten

Over de IRP partners

ION is een van de grootste onafhankelijke vastgoedbedrijven van België. Als vastgoedontwikkelaar en -investeerder richten we ons op hoogkwalitatieve architectuur, duurzaamheid en innovatie. De ontwikkelingspijplijn is geografisch verspreid over België en bestaat momenteel uit 80 projecten die samen een marktwaarde van meer dan 2,4 miljard euro omvatten. Met onze uitgebreide commerciële, technische, financiële en wettelijke expertise slagen we erin om toegevoegde waarde te creëren voor alle betrokken partijen. In onze kantoren in Antwerpen, Brussel en Waregem beschikt ION over een dynamisch team van meer dan 100 vastgoedspecialisten. Meer informatie vindt u op de website www.ion.be.

Bouwinvest Real Estate Investor investeert zijn kapitaal voornamelijk in pensioenfondsen en verzekeraars. Wij investeren op lange termijn en beheren een totaal van 12,9 miljard euro in verschillende vastgoedsectoren. We willen een rol spelen in het toekomstige stadslandschap en het ontwerp ervan mee vormgeven. Ons vermogensbeheer draagt bij tot de duurzaamheid, leefbaarheid en toegankelijkheid van de stedelijke omgeving en de verbetering van de pensioenvoordelen voor onze klanten. Op die manier creëren we maatschappelijk en financieel rendement. Samengevat: we creëren echte waarde in het leven. Meer informatie vindt u op de website www.bouwinvest.com.

CBRE Global Investement Parnters (CBRE GIP) is een afdeling van CBRE Global Investors. CBRE GIP levert investeringsoplossingen op maat van de individuele noden van de klant, door portfolio’s samen te stellen die bestaan uit private middelen, secundaire fondsen, co-investeringen en joint ventures. Per strategie werken ze daarvoor samen met toonaangevende operatoren en fondsbeheerders. De investeringen dekken het risicospectrum in meerdere of mindere mate, kunnen globaal of regionaal van aard zijn en maken gebruik van investeringsinstrumenten die gebaseerd zijn op de voorkeuren van de klant. CBRE GIP heeft 34,9 miljard euro onder haar vermogensbeheer. Meer informatie vindt u op de website www.cbreglobalinvestors.com.

logo's