ION Residential Platform rondt eerste acquisitie af

30/05/2022
in ION Residential Platform (IRP)

ION Residential Platform (IRP) neemt 100% van de aandelen over van de vennootschap die eigenaar is van de energievriendelijke nieuwbouw ‘Kanal Brussels Terrace’. Het gebouw in de Brusselse Kanaalzone bestaat uit 34 appartementen, 35 parkeerplaatsen en een commerciële benedenverdieping. De vastgoedinvesteerder maakt met zijn eerste transactie z’n filosofie helemaal waar: duurzame en betaalbare huurpanden in de stad verwerven. “Het is onze overtuiging dat ons land evolueert naar een grotere huurmarkt”, luidt het. “Door energiezuinige woningen aan te bieden, wil IRP huurders in staat stellen om hun kosten onder controle te houden.”

Het pand is gelegen net ten noorden van het centrum van Brussel, dicht bij het treinstation Brussel-Noord en biedt dus een uitstekende bereikbaarheid. De Kanaalwijk evolueert snel, onder impuls van het Kanaalplan van het Brussels Gewest en de geleidelijke omvorming van de kantorenwijk Noord tot een gemengde zone. De opening van de Suzan Daniel-voetgangersbrug deze zomer, die de Noordwijk verbindt met Tour & Taxis, zal de bereikbaarheid en het wooncomfort nog meer verbeteren.
Sam Bordon
- Head of investment

Portefeuille aanvullen

ION Residential Platform (IRP) was bij z’n oprichting in maart vorig jaar het allereerste niet-beursgenoteerde institutionele woningplatform van België. Het gaat om een joint-venture tussen de snelgroeiende projectontwikkelaar ION en de institutionele vermogensbeheerders Bouwinvest Real Estate Investors en CBRE Investment Management. Samen zullen zij minstens 280 miljoen euro investeren in om en bij de 1.000 duurzame en betaalbare woningen in de grootste steden van België. De aangekochte projecten komen deels uit de pijplijn van ION, maar zullen worden aangevuld met die van andere ontwikkelaars.

Onze strategie is vooral gericht op het aankopen van nieuwbouwprojecten, maar er zit nog een tweede bestaand gebouw in de pipeline voor dit jaar. We blijven daarnaast heel actief op zoek naar kwalitatieve opportuniteiten als deze om onze portefeuille uit te breiden.
Sam Bordon
- Head of investment

Evolutie naar huurmarkt

Al van bij de oprichting van IRP was de visie duidelijk: vol inzetten op de huurdersmarkt, want tienduizenden Belgen zullen in de nabij toekomst zelf geen woning meer kunnen aankopen. Goed zeven op de tien Belgen bezitten vandaag een eigen huis, maar experts verwachten dat hun aantal tegen 2030 zal slinken naar 65 procent, het niveau van 1995. De stijgende levensduurte en vastgoedprijzen lijken die trend alleen maar te versnellen.

Bij de minder welstellende gezinnen (inkomen onder 60% van de mediaan) zet die tendens zich het felst door. Bij hen daalde het aantal bezitters van een woning de voorbije jaren in ons land gestaag (van 45% naar 37%) – stevig onder het Europese gemiddelde (50%). Zeker in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – het duurste gewest van het land – wordt de nood aan betaalbare huurwoningen alleen maar groter en groter. Deze eerste transactie van IRP past helemaal in dat verhaal en wil een antwoord bieden op de grote nood.

Meer weten over ION Residential Platform (IRP)