Eerstesteenlegging project Niefhout gevierd met buurtfeest

06/04/2015
in #peopleofION

Vlakbij het station van Turnhout is de bouw gestart van een volledig nieuwe wijk. Zondagmorgen werd een buurtfeest gehouden ter gelegenheid van de eerstesteenlegging voor het project Niefhout.

De eerstesteenlegging werd zondagmorgen gevierd met een buurtfeest. Projectontwikkelaar Arne Allewaert van ION: “We vonden dat niet meer dan gepast, want alles in deze nieuwe wijk is er net op gericht het buurtleven en de sociale cohesie tussen de bewoners te bevorderen. Vandaag gaven we het startschot voor de eerste fase van Niefhout. Tegen het voorjaar van volgend jaar komen hier verschillende woningen met tuin, gevolgd door diverse types appartementen. En dat is nog maar het begin. Uiteindelijk zullen hier 600 woongelegenheden worden gecreëerd, gecombineerd met sociale voorzieningen, winkels, kantoren en een nieuw openbaar domein van meer dan 20.000 m2 met groenzones en allerlei faciliteiten voor gezinnen met kinderen én ouderen.” 

Aan het project ging een lange studiefase vooraf, onder andere om de gebouwen naadloos in de bestaande omgeving te doen passen, maar ook om het openbaar domein zo in te richten dat de buurt opnieuw een hechte gemeenschap kan vormen. “En daar wilden we de buurtbewoners maar ook mogelijke toekomstige bewoners van de nieuwe wijk vandaag al even van laten proeven. Tijdens het buurtfeest konden ze genieten van een hapje en een drankje, live muziek door een lokaal bandje en een blik op de site en de hele stad Turnhout vanop 50 meter hoogte met de ‘Sky-Watch’. Niefhout moet een aangename leefomgeving worden die autoluw is dankzij de ondergrondse parkeermogelijkheden. Er zal dus veel plaats zijn voor voetgangers en fietsers, maar ook voor ontmoetingen in de openbare ruimte”, vertelt Arne Allewaert van ION. 

De nieuwe wijk is ontworpen door het Antwerpse bureau POLO Architects (Poponcini & Lootens). De woningen en appartementsgebouwen krijgen een strakke maar tijdloze architectuur in roodbruine baksteen en met een groendak. Het ontwerp van het openbaar domein is van de hand van het Amsterdamse Bureau B+B. Energiezuinigheid en betaalbaarheid zijn twee belangrijke elementen van het project Niefhout.