Leuven zet licht op groen voor laatste grote ontwikkeling in stadscentrum: Burenberg

27/05/2021
in Kwalitatieve projecten

Voormalige Accosite wordt duurzame woonwijk van 2 hectare groot mét parktuin van 4.600 m²

Na 15 jaar leegstand krijgt de voormalige Accosite in Leuven eindelijk een nieuwe toekomst. Het stadsbestuur heeft het licht definitief op groen gezet om er een duurzame woonwijk te bouwen. Burenberg biedt straks een brede waaier aan woonmogelijkheden: van appartementen en co-living kamers, over gezinswoningen en sociale appartementen tot zelfs een woonzorgcentrum, studentenkamers en kamers voor beschut wonen. Daarnaast voorziet projectontwikkelaar ION ook een publieke parktuin van 4.600 vierkante meter en tal van duurzame oplossingen zoals slim waterbeheer, een geothermisch warmtenet en zonnepanelen. Burenberg is met zijn twee hectare meteen ook een van de laatste residentiële ontwikkelingen van grote omvang nabij het stadscentrum.

"Zowel de historische arbeiderswoningen als het oude kloostergebouw worden duurzaam gerenoveerd met respect voor de aanwezige erfgoedwaarden. In het kloostergebouw komen bovendien 21 kamers die kaderen in het Initiatief voor Beschut Wonen, uitgebaat door de Broeders van Liefde."

Energieneutraal

Projectontwikkelaar ION, ook bekend van het Boerentoren-project in Antwerpen, wil vooral zijn stempel drukken door sterk in te zetten op duurzaamheid. Zo streeft de vastgoedontwikkelaar ernaar om van Burenberg een energieneutraal project te maken. Daarom voorzien de plannen o.a. zonnepanelen en een geothermisch warmtenet, waardoor de hele wijk zonder fossiele brandstoffen verwarmd wordt.

Dé eyecatcher van het project is de publieke parktuin van 4.600 vierkante meter, die in het midden van de wijk komt te liggen, waar alle Leuvenaars welkom zijn, via verschillende doorsteken. De grote lindeboom aan het klooster blijft bewaard en er worden tientallen toekomstbomen aangeplant in de parktuin. 

Lees meer over het project `Burenberg'