Bij ION promoten we duurzaamheid en klimaatvriendelijke initiatieven. Concreet zorgen we ervoor dat de eindgebruikers van onze residentiële en commerciële vastgoedprojecten makkelijk en efficiënt hun ecologische voetafdruk kunnen verminderen. Dit doen we bijvoorbeeld door warmtenetten te gebruiken, groene mobiliteit aan te bieden en collectieve stookplaatsen en groendaken te voorzien. Ook de samenwerking met Shayp speelt een grote rol. Marketing Manager Daan Ver Eecke en Office and Facility Manager Peter Haelvoet leggen uit.

WBP voor op schermen

Waregem Business Park

Peter: “Het hoofdkantoor van ION in Waregem Business Park is een mooi voorbeeld van het streven naar duurzaamheid. De dagelijkse CO₂-uitstoot van het gebouw wordt tot een minimum beperkt dankzij geothermische energie, groene daken en slim waterbeheer.”

Daan: “Duurzaamheid is een van onze belangrijkste pijlers, het zit in ons DNA. We nemen dus duurzame maatregelen voor al onze projecten.”

Peter Haelvoet

Slim waterbeheer

Peter: “De samenwerking met Shayp is een mooi voorbeeld van zo’n duurzame maatregel. Ons kantoorgebouw is uitgerust met hun watermanagementtechnologie. Het identificeert waterlekken in gebouwen, in real time. Daarnaast verzorgt Shayp automatisch maandelijkse rapporten over de hoeveelheid lekken die voorgekomen en gerepareerd zijn. Tot slot geven ze weer hoeveel liter water bespaard werd en hoeveel CO₂-uitstoot hierdoor werd vermeden. Ervoor zorgen dat er minder water wordt opgepompt en drinkbaar water saneren, vermindert ook de uitstoot. Beter nog, het past perfect in onze duurzame strategie. Zelfs in nieuwe gebouwen zoals Waregem Business Park kunnen er lekken optreden, zo zie je maar dat nieuwe gebouwen niet risicovrij zijn.

We installeerden we Shayp van zodra de bouw van ons kantoorgebouw afgerond was. Na verloop van tijd werd er een lek gedetecteerd in de toiletten op de benedenverdieping, een lek waarbij per uur 6 liter water verloren ging. Dankzij een rechtstreekse melding van Shayp konden we diezelfde dag nog de toiletten uitschakelen en laten repareren. Toen wisten we dat het systeem werkte. Anders had het zeker een paar dagen of zelfs weken geduurd voordat we het lek hadden ontdekt!”

Regenwoud

Koolstof neutraliteit

Peter: “Voor ons is duurzaamheid geen voor de hand liggende greenwashing om klanten aan te trekken. Onze partner CO2logic berekent elk jaar onze onvermijdelijke CO₂-uitstoot waarbij ze rekening houden met elektriciteit, verwarming en woon-werkverkeer. Het berekende bedrag vertegenwoordigt de CO₂-compensatie die we nodig hebben om volledig klimaatneutraal te zijn.”

Daan: “Om onze uitstoot te compenseren, steunen we het project ‘Saving Trees’ in Oeganda. Deze NGO verdeelt milieuvriendelijke ovens waarbij hun impact ontstaat uit minder hout verbruiken en minder rook produceren dan de regionale houtvuren. Elke oven stoot 2 ton minder CO₂ uit per jaar. Daarnaast worden ze ter plaatse geproduceerd. De druk op het bos daalt en een gezin verbruikt hierdoor de helft minder hout en bespaart ongeveer 100 euro per jaar.”

Deel met anderen