ION whitepaper

Investeren in studentenkamers : De ideale belegging?

Tegen 2030 zullen er in totaal 95.000 extra studentenkamers nodig zijn in België

Met de steeds verder groeiende instroom aan studenten die zich inschrijven in het hoger onderwijs, neemt het tekort aan studentenkamers in zo goed als alle Belgische studentensteden jaar na jaar toe. Bovendien kent ons land een structureel gebrek aan kwalitatieve en betaalbare kamers. Het is dan ook een noodzaak om nieuwe studentenhuisvesting te creëren zodoende het ontoereikende aanbod te verruimen en aan de alsmaar stijgende vraag te beantwoorden.

De teller van het aantal studenten in België staat momenteel op 507.000, een stijging van nog maar eens 3% tegenover het jaar ervoor. Op basis van de demografische groei en het steeds verder stijgende aandeel internationale studenten, werd berekend dat er tegen 2030 in totaal 95.000 extra studentenkamers nodig zijn in ons land.

Met 119.000 inschrijvingen is Brussel de grootste studentenstad van België. Waar Gent en Leuven koplopers in Vlaanderen zijn, zijn Luik en Louvain-la-Neuve dat in Wallonië. Zo goed als elke Belgische studentenstad uit de top 11 populairste studentensteden kampt met een tekort aan studentenkamers. Dit ontoereikend aanbod varieert van stad tot stad, maar neemt overal toe.

De belangrijkste drijfveren voor studenten om te kiezen voor een bepaalde studentenkamer zijn locatie, comfort en kwaliteit. Met het invoeren van het kotlabel slaan verschillende instanties de handen in elkaar om transparantie en uniformiteit over de kwaliteit van studentenhuisvesting te garanderen.

5 redenen om te investeren in studentenkamers

  • ZEKERHEID OVER DE VRAAG

Het tekort aan kwalitatieve studentenkamers in België zal blijven aanhouden, gezien er elk jaar opnieuw instroom is van nieuwe kandidaat-huurders.

  • ACTUALISEERBARE HUUROPBRENGSTEN

Het huurcontract wordt, in tegenstelling tot klassieke 3-6-9 contracten, elk jaar opnieuw naar boven aangepast.

  • GEGARANDEERDE WAARDESTIJGING

Een nieuwbouw studentenkamer zal over de jaren heen altijd toenemen in waarde, wat bij een ouder pand niet altijd het geval is.

  • LAGERE INSTAPPRIJZEN

De lagere instapprijs maakt een studentenkamer een zeer toegankelijke investering.

  • EMOTIONELE FACTOR

Wat is er mooier dan een studentenkamer kopen voor je zoon of dochter, die er een aantal jaar later zelf in kan trekken?

Een greep uit ons aanbod

Als ervaren projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder wil ION haar expertise met je delen en de Belgische markt voor studentenhuisvesting in kaart brengen. We creëerden een whitepaper waarin we huidige en toekomstige trends voor je schetsen, onze knowhow delen en je op weg helpen in de boeiende wereld van studentenvastgoed.

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper

Thomas Dejagere
Head of Sales
Verschillende investeringsopportuniteiten afwegen is geen eenvoudige oefening. Zit je nog met vragen of wens je advies? Neem contact met ons op. We helpen je met plezier verder op weg
[email protected] +32 477 80 61 11