Duurzaamheid en verbinding staan centraal op Keerdokkaai

Na de verhuis eind oktober van de baanwinkels van Keerdokkaai naar het nieuwe winkelpark Malinas, kwamen heel wat winkelpanden er leeg te staan. Monumento, die duurzame en circulaire invullingen zoekt voor anders onbenutte leegstaande panden, werd aangesteld voor de organisatie van een tijdelijke invulling tot aanvang van het nieuwe project, in afwachting van de herontwikkeling van de site tot een nieuwe woonwijk. Onder andere Foodsavers, The Aware House en de nieuwe sociale kruidenier vonden hier al onderdak.
Aan het Keerdok zal de komende jaren een stadsontwikkelingsproject verrijzen met voornamelijk wooneenheden, aangevuld met horeca en buurtgerichte handel. Het project Keerdokkaai zal gefaseerd uitgevoerd worden. De eerste vergunningsaanvraag wordt dit jaar nog aangevraagd. De commercialisatie van de appartementen en stadswoningen zal starten in 2023. In afwachting van de hele metamorfose hebben projectontwikkelaars ION en NEW herbestemmer Monumento aangesteld om de beschikbare ruimtes een tijdelijke invulling te geven.
“Nieuwe stadsontwikkelingsprojecten bieden nieuwe kansen. Het zou zonde zijn om zulke panden van dergelijke kwaliteit niet te benutten. Op onze oproep om de ruimte tijdelijk in te laten nemen, kregen we heel wat respons. Op deze manier blijven deze organisaties niet letterlijk in de kou staan en kunnen ze een meerwaarde bieden voor de Mechelaars. We zijn blij met de tijdelijke invullingen. Deze kunnen een springplank vormen voor heel wat nieuwe initiatieven. Daarnaast brengt het de buurt weer tot leven en leren mensen – in afwachting van de ontwikkeling - de site beter kennen”, aldus Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling.
Kruisbestuivingen
Het wordt stilaan druk in de voormalige baanwinkels aan de Keerdoksite. Er hebben reeds verschillende organisaties een nieuwe plek en binnenkort komen er nog bijkomende panden vrij.
“We willen de vrijgekomen ruimte niet zomaar invullen. Er moet een duidelijke meerwaarde zijn voor de Mechelaars. De organisaties die we hier een plaats bieden moeten het in de eerste plaats niet doen om grote financiële winsten te maken. Maar wel winst op het gebied van solidariteit, duurzaamheid en verbinding. Het is interessant dat we zulke organisaties in hetzelfde gebied een plaats kunnen bieden, dat opent perspectieven voor mooie kruisbestuivingen. Dan maken we van een tijdelijk concept een verhaal voor langere termijn”, aldus Gabriella De Francesco, schepen van Sociale zaken en Welzijn.
Het voormalig pand van JBC wordt een sociale voedselhub door de komst van de sociale kruidenier van Ecoso en Foodsavers. Het voormalig pand van A.S.Adventure herbergt met The Aware House, een bewegingsruimte/indoor skatepark opgebouwd met recuperatiemateriaal, met onder meer ook ruimtes voor osteopathie en yoga en ateliers voor zeefdrukkunst en houtbewerking.

The Aware House
De komst van The Aware House door JOY vzw is dan ook geen verrassende keuze, zij zijn de geknipte organisatie om op de site maximaal in te zetten op beleving en zo de publieke functie te garanderen. JOY is een vzw die bestaat uit een groep skaters die zich inzetten voor en door skateboarding. Hun keuze om zoveel mogelijk gebruik te maken van recuperatiemateriaal, is ingegeven vanuit het streven naar een geringe ecologische voetafdruk.
The Aware house wil jongeren inspireren door ze een bewegingsruimte/indoor skatepark aan te bieden. Het doel is om een positieve bijdrage te leveren voor iedereen, door het organiseren van wedstrijden, skatelessen, workshops, concerten en tentoonstellingen. Dit in nauwe samenwerking met de lokale jongeren. In de bar kan je genieten van de wereldkeuken waar gezonde voeding aan een laag tarief wordt aangeboden.
The Aware House zal op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag open zijn. In de schoolvakanties gaan de deuren elke dag open. De opening wordt voorzien voor de zomer maar op 9 juni lanceert men als startschot een evenement met Concrete Jungle Foundation, een innovatieve non-profit organisatie met als missie mensen en gemeenschappen wereldwijd te empoweren door het bevorderen en ondersteunen van de positieve waarden van skateboarding. Ecoso op zijn beurt neemt het upcycling, foodgedeelte op zich en is de spil voor lokaal, sociaal en circulair ondernemen.
Invulling voor 17.000 m²
De stad zelf is de eerste gebruiker die zijn intrek zal nemen in het voormalig winkelpand van JBC in het kader van het project Foodsavers. Op de planning staat de uitrol van een heuse pop-up voedselhub. Vastgoedbeheerder Monumento specialiseert zich in het herbestemmen van gebouwen of sites waarvan de functie verloren dreigt te gaan, met de focus op een creatieve, artistieke en groene invulling.
“Het is een traject dat meerwaarde creëert, eigenaars ontzorgt en een plek biedt aan zij die nood hebben om zich als vereniging te ontplooien. Een creatieve werking voor jong en oud, maatschappelijke thema’s en een goede dosis buurtwerking maakt elke tijdelijke herbestemming een succes. Het herstemmen van vastgoed is een actueel thema, een vak apart waarbij steeds de juiste balans gevonden moet worden tussen aanpassingen en de huidige eisen, de verduurzaming van het gebouw of site en het behoud van cultuurhistorische waarde en functies”, zegt Caroline Staessens van Monumento.
Open deur tijdens Sfeerdok 2022
Op zondag 5 juni 2022 organiseert de stad Mechelen samen met haar partners het event Sfeerdok. Dit event plaatst het Project Keerdok in al haar facetten in de schijnwerpers. Naast de opening van de twee bruggen over de Afleidingsdijle, een werfbezoek aan parking Keerdok en verschillende infostanden van de projectontwikkelaars over hun ontwikkeling, kan je eveneens een bezoek brengen aan de tijdelijke invulling van de baanwinkels. Meer info over dit evenement is vanaf 11 mei terug te vinden via www.mechelen.be/sfeerdok.