L'ancienne ferme urbaine de Nieuwpoort retrouve une seconde vie avec "Hof ten Yser".

12/07/2021
dans Avenir durable

Hoeve Van Landtschoote", une ancienne ferme municipale de Nieuwpoort qui a servi de cachette à deux héros de l'Yser, est en train d'être réaménagée. Le promoteur ION de Waregem réalise " Hof ten Yser " sur ce site aujourd'hui à peine utilisé. Ce nouveau projet de construction comprend 42 appartements de luxe et un bâtiment commercial, répartis en deux bâtiments autour d'un magnifique jardin intérieur verdoyant. La construction de 'Hof ten Yser' débutera en septembre. Entre-temps, Bert Gunst et Hendrik Verslype organiseront une dernière fois cet été leur célèbre bar d'été "Le Jardin" sur le site. Si tout se passe comme prévu, les premiers habitants emménageront dans leur nouvelle maison en 2023.

Hof ten Yser" est le lieu de séjour idéal pour ceux qui souhaitent profiter du calme et de la verdure, mais qui veulent aussi être rapidement à la plage. L'arrêt de tramway se trouve à proximité et vous pouvez rejoindre la plage à vélo en dix minutes. Le centre-ville, avec ses nombreux restaurants et cafés, est accessible à pied. Le long de la promenade piétonne et cycliste du port de plaisance, vous profiterez de vues impressionnantes et, si vous avez de la chance, vous pourrez même apercevoir des phoques."

Geen typische kustarchitectuur

Het project komt van de tekentafel van architectenbureau A1AR architects & more. De architecten kiezen bewust niet voor de typische kustarchitectuur. Ze schuiven een ontwerp naar voor dat dankzij de baksteenarchitectuur - maar dan in een modern jasje - perfect past in het straatbeeld van Nieuwpoort. Het concept van de architectuur werd afgestemd op het ritme van het beschermde stadsgezicht. Door verschillende hoogtes en dakvormen te ontwerpen past het project perfect in zijn omgeving, zonder daarom historische gevels te kopiëren. De architectuur wil met de kennis uit het verleden een antwoord bieden op de toekomst. De verschillende tinten van de bakstenen die gebruikt worden voor het gevelontwerp zorgen voor nuance zoals verder in het straatbeeld. Er wordt een eenheid gecreëerd door een subtiele diversiteit.

Dé grote troef van ‘Hof ten Yser’ wordt de prachtige binnentuin. ION doet hiervoor een beroep op de expertise van de tuin- en landschapsarchitecten van Exterior. Het zacht glooiende grasveld en de karaktervolle meerstammige bomen geven de binnentuin de allures van een eindeloos landschap met een romantische toets. In de binnentuin komt er ook een fietsenstalling en een pergola die met zijn typerende dakvorm verwijst naar de architectuur van de oude stadsboerderij en voor een aangename belommering zal zorgen tijdens de warme zomermaanden.

Schuilplaats van helden van de IJzer

‘Hof ten Yser’ verrijst dus straks op de plaats waar vandaag ‘Hoeve Van Landtschoote’ staat, de laatste stadsboerderij van Nieuwpoort. De boerderij is al lang niet meer actief, want de Stad Nieuwpoort besliste ooit dat boerderijen buiten het stadscentrum moeten liggen. De hoeve, gebouwd tussen 1860 en 1880, kent een rijke geschiedenis. Zo was ze  tijdens de Eerste Wereldoorlog een tijdlang de schuilplaats van geniekapiteins Robert Thys en Fernand Umé. Samen met hun zogeheten Compagnie van de Sapeurs-Pontonniers speelden zij een belangrijke rol in de onderwaterzetting van de IJzervlakte.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hoeve opgeëist, maar ditmaal door Duitse troepen. Zij brachten er in enkele stallingen hun paarden onder. Toen de Geallieerden in oktober 1944 Ieper kwamen bevrijden, vluchtten de Duitse soldaten en lieten ze alles in de hoeve achter. De familie Van Landtschoote hield de paarden en bereed ze nadien nog elke zondagochtend op het strand. Eén van de zadels uit die periode van de Tweede Wereldoorlog is deze zomer te bezichtigen in de populaire zomerbar ‘Le Jardin’, de tijdelijke invulling van de hoeve, vooraleer met de afbraak wordt gestart.