Panorama Zomerbar

 

 


Wanneer we met ION een site aankopen om er een groot project te bouwen, start een proces van verschillende jaren. Vergunningen aanvragen, rekenwerk, plannen, ontwerpen en uiteindelijk bouwen: grootschalige projecten staan er niet in 1-2-3. Maar waarom zouden we de beschikbare sites zo lang laten wachten op een nieuwe invulling?

De voorbije jaren zijn we al meerdere keren op zoek gegaan naar een tijdelijke invulling van sites die even niet gebruikt worden. Dankzij die initiatieven maakt de buurt al kennis met ons toekomstige project als een nieuw en levendig deel van hun stad of gemeente. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Leuven, Veurne en Turnhout.

Bar Blue

Burenberg in Leuven – Bar Bleu

Op de plaats waar vroeger de ACCO-drukkerij stond, in het centrum van Leuven, ontwikkelt ION binnenkort Burenberg. Een veelzijdig project met appartementen, een kantoorruimte, co-living spaces, studentenkamers en een zorgkruispunt. Er komt ook een innovatief warmtenet en slimme waterhuishouding om het project zo duurzaam mogelijk te maken.

Bar

Een oude kapel als gezellige bar

De vernieuwing en veelzijdigheid van Burenberg zijn nu al op de site te voelen. Met Bar Bleu worden de oude kloostergebouwen en de groene binnentuin al een paar jaar gebruikt als pop-up bar. 

In de voorbije zomers – voor de coronapandemie – deed de kapel dienst als prachtige locatie voor o.a. comedy avonden, silent disco’s en andere activiteiten. In september werd het oude klooster opengesteld voor Open Monumentendag en afgelopen winter mochten de buren er genieten van een schitterend kerstconcert door Cappella Concinite. 

Dit jaar is de zomerbar ook open, maar deze keer met passende regels zoals voldoende afstand tussen de tafels en een QR-code om de menukaart te bekijken. 

Suikerpark

Suikerpark in Veurne – Suikerstad

Aan de andere kant van Vlaanderen staat een ander ION-project in de steigers: Suikerpark. Naast het historische centrum van Veurne ligt de industriële Suikerfabrieksite. Daar bouwt ION in verschillende fases aan een mix van woonvormen, ontspanningsmogelijkheden en werkplekken. Dat alles in een groene parkomgeving. En die groene omgeving wordt vandaag al gebruikt voor leuke activiteiten voor het hele gezin.

Wk 2018

Actie voor jong en oud

Tijdens het WK voetbal van 2018 was er bijvoorbeeld Suikercup. De site werd omgetoverd tot een WK-dorp met bars, foodtrucks en een gigantisch tv-scherm. Dit jaar is er helaas geen EK, maar toch hebben we samen met Stad Veurne en WVI een coronaproof alternatief uitgewerkt: Suikerstad.

In Suikerstad is er van alles te beleven. Van 16 juli tot 16 augustus organiseren we een heleboel pop up-activiteiten. Er is onder andere een tijdelijke bibliotheek, een muziekschool, een museum met werk van de Veurnse kunstenaar Trebla en een pop-up bar met verfrissende drankjes. Ondertussen kunnen de kinderen zich uitleven op het speelplein, in de kinderboerderij en op de tijdelijke kermis. Ook dieren komen hier aan hun trekken, want speciaal voor de honden werd er een hondenweide aangelegd.

Niefhout

Niefhout in Turnhout – Panorama Zomerbar

De derde industriële site die we tijdelijk hebben ingevuld, is een oude bakkerijsite vlak bij het station van Turnhout. Hier bouwt ION al enkele jaren aan Niefhout: een nieuw stadsdeel met appartementen, huizen, kantoren, een hotel en assistentiewoningen. Ook hier wordt een warmtenet aangelegd en creëren we 20 000 m² extra openbaar groen.

Panorama Zomerbar

De nieuwe place to be

De Panorama Zomerbar is ondertussen een vaste waarde in Turnhout. Al sinds de zomer van 2015 is de zomerbar een nieuwe place to be in de stad. Naast de bar is er ook een foodcontainer. ‘De Barak’ serveert lekkere snacks en maaltijden.

Tijdens de vorige zomers was Panorama ook de locatie voor allerlei evenementen, zoals optredens, vintage kledingmarkten, een brunch en een filmvoorstelling. Het duurzame karakter van dit project werd in de zomer van 2019 extra in de verf gezet met een succesvolle duurzaamheidsmarkt en het geefplein, waar mensen van alles konden weggeven of ruilen.

De actievere bezoekers kunnen zich uitleven in de beweegtuin en op het BMX-parcours die bij de zomerbare werden aangelegd. Ten slotte werd er ook een moestien voor zien voor en door de nieuwe bewoners van Niefhout.

Wil je meer weten over de realisaties van ION? Bekijk hier al onze projecten. 

Deel met anderen