Matthias Elewaut

 


De vastgoedprijzen in België zijn de afgelopen jaren blijven stijgen. In 2020 was er een stijging van 5,7%. Het lijkt dus slim om je spaargeld te investeren in vastgoed en niet te laten staan op jouw spaarrekening. Maar voor wie is die investering interessant, wanneer begin je eraan en wat is voor jou de beste optie? Het zijn vragen die iedereen zich stelt, maar waar eigenlijk geen kant-en-klaar antwoord op is. Wij helpen je graag op weg met de tips van Matthias Elewaut, Sales Director bij ION.

Investeren

Speelt leeftijd een rol?

Als het op investeren aankomt, speelt leeftijd weinig rol. Begin de twintig of eind de vijftig: het is je vermogen dat bepaalt of een investering een slimme zet is. Want ook jonge twintigers die een woning kopen, doen al hun eerste investering. Ze kiezen vaak (terecht) voor nieuwbouw omdat dit ecologische, duurzame en instapklare woningen of appartementen zijn waar geen onverwachte kosten aan te pas komen en die kwalitatief helemaal op punt staan. Daarnaast is er nu de mogelijkheid om een nieuwbouwwoning te kopen aan 6% btw i.p.v. 21% btw, als het project aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Historisch lage rente

Niet alleen de tijdelijke btw verlaging is een mooi voordeel, ook een lening aangaan is op dit moment erg aantrekkelijk. De rente staat namelijk historisch laag, waardoor investeerders met een beperkte eigen inbreng een lening kunnen afsluiten. Voor die investeerders is het hefboomeffect interessant: Hoe minder eigen vermogen je investeert in vastgoed en hoe meer je leent, hoe groter je rendement. Door je eigen inbreng beperkt te houden, behoud je een potje om weer in andere projecten te investeren. Die projecten zullen op hun beurt ook rendement opleveren. Zo creëer je een hefboomeffect, een zeer slimme en efficiënte manier van investeren.

Residentiële huurmarkt

We zien dat veel 40-plussers ervoor kiezen om hun spaargeld te investeren in een studentenkot, waar hun eigen kinderen gebruik van maken. Als de kinderen afgestudeerd zijn kunnen ze deze dan verder verhuren als extra inkomst of terug verkopen en genieten van de meerwaarde doorheen de jaren. Ook een tweede verblijf aan de kust of een andere vakantiebestemming blijft een populaire investering. Om zelf te gebruiken én te verhuren, een win-winsituatie.

Toch is het de residentiële huurmarkt die vandaag het beste rendement biedt. De vraag naar mooie kwalitatieve verhuurappartementen wordt alleen maar groter. Vooral in de grotere steden zien we deze trend echt toenemen. Het is dan ook een absolute troef dat wij bij ION steeds op interessante locaties woonprojecten realiseren. Omdat we merken dat er nog ruimte is voor verbetering op vlak van kwalitatieve en betaalbare huurwoningen, hebben we recent het ION Residential Platform opgericht om te investeren in dit type vastgoed.

Verhuurgarantie

Wil je graag de voordelen van een investering, maar niet de zorgen? Dan is een project met verhuurgarantie misschien iets voor jou. Vanaf dag één ben je zeker dat je investering geld opbrengt, ook als de huurders niet tijdig betalen of als jouw eigendom een paar maanden niet verhuurd is. Belangrijk in dit verhaal is dat je steeds met een goede en betrouwbare partner werkt, vaak is dit bijvoorbeeld een sociaal verhuurkantoor. Doe hier dus eerst grondig onderzoek naar en ga ook hier op zoek naar kwaliteit!

Investeren in vastgoed is zeker een slimme zet als je de middelen hebt. We bespreken dit topic uitgebreid in onze volgende Real Estape podcast die eind juni verschijnt. Stay tuned!

Deel met anderen