Vesalius

Tiensestraat opnieuw op de kaart

Vandaag huldigden Leuvens Schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies en collega Mohamed Ridouani, bevoegd voor Onderwijs en Vastgoed, het Vesalius vastgoedproject in. Ingesloten tussen de Vesalius-,  Brabançonne- en Tiensestraat beslaat het complex zo’n dertigduizend vierkante meter en omvat het onder andere appartementen, studentenflats, diverse handelspanden, een ondergrondse parking, een bioscoop en een auditorium. 

Een vijftal jaar geleden besliste de Leuvense Gilde van Ambachten en Neringen de verwaarloosde terreinen en gebouwen aan de toenmalige Groep T site aan de Tiensestraat te verkopen. Middels een wedstrijd werd het project toevertrouwd aan ontwikkelaars Immobel en ION die er met Jaspers-Eyers Architecten een gemengd complex van maakten met respect voor en integratie van een aantal geklasseerde gevels. 

Arthouse cinema 

Een goed jaar na de eerstesteenlegging door Schepen Devlies wordt vandaag het project opgeleverd. Met een nuttige oppervlakte van zo’n 30.000 m2 omvat het complex 69 appartementen, 60 studentenkamers, 10 handelsruimtes, 179 ondergrondse paarkeerplaatsen, twee filmzalen en een auditorium. 

De filmzalen zullen worden uitgebaat door de vzw Fonk, die er vooral alternatieve rolprenten zal programmeren. Het auditorium is met haar capaciteit van 740 personen het op één na grootste in Leuven en bevindt zich net als de bioscoopzalen ondergronds. De KU Leuven is eigenaar van zowel filmzalen als auditorium. 

Nieuwe stadsader 

Vesalius moet zorgen voor een heropleving van de handel in de Tiensestraat terwijl het ook een organische verbinding vormt tussen de Boven Tiensestraat (tussen Hooverplein en ring) en het centrum van de stad. Het binnenplein van het complex is publiek toegankelijk en ook zal er een cultuurcafé komen, gelieerd met de filmzalen. Het Vesaliusproject werd reeds voor 85% ingevuld en van de beschikbare handelsoppervlakte is nog slechts 10% beschikbaar. 

Deel met anderen