Ondernemers pur sang

Kleine jongens worden groot. Snél groot. Bij bedrijven is dat net zo. Omgaan met die groei is vaak een struikelblok voor ondernemingen, weet ook Eric Kenis. De coach van ondernemend talent heeft een boontje voor ondernemers met ‘balls and brains’ en catalogeert Vlerick-studiegenoten Davy Demuynck (ION) en Benny Willen (CEO van Cloudalize) overtuigend in die categorie. Een boeiend gesprek over ondernemersbloed, groei(pijnen) en de kracht van ‘millennials’, aan de hand van enkele sprekende quotes.
In gesprek met start-up ambassadeur Eric Kenis en ondernemers Davy Demuynck en Benny Willen

“De tijd van de solo-ondernemer is voorbij.”
Eric: “In de huidige maatschappij wordt het almaar moeilijker om als ondernemer in je eentje aan iets te beginnen. Een zakelijke partner die op dezelfde golflengte zit, met wie je de krachten bundelt, maar met wie je ook kan discussiëren en zelfs ruzie maken: zo’n klankbord en motivator is warm aan te bevelen.”
Davy: “Er zullen ongetwijfeld nadelen aan verbonden zijn, maar ik ervaar het alleszins niet zo. Zonder mijn vennoot Kristof Vanfleteren was ik vermoedelijk niet met ION begonnen. Het allerbelangrijkste om succes te hebben als ondernemer is, volgens mij, een goed coherent team dat gas wil geven en positief is ingesteld.”
Benny: “Statistisch is bewezen dat een onderneming een grotere kans maakt als ze door twee complementaire partners wordt geleid. Dat herken ik zeker ook bij Cloudalize.”

“Er moet een klik zijn bij iedere nieuwe medewerker die je aanwerft.”
Eric: “Medewerkers willen terechtkomen in een onderneming die hen waardeert en hen niet in een keurslijf duwt. Meer dan ooit is werk leren geworden: de ideale (nieuwe) medewerker is degene met de grootste leerattitude, die open staat voor verandering. Jonge bedrijven zoals Cloudalize en ION zijn eveneens op zoek naar verandering en leunen qua attitude sterk aan bij de generatie millennials die nu op de arbeidsmarkt komt. Gevestigde bedrijven staan daar doorgaans minder voor open.”
Benny: “Wij hebben nu 28 mensen en ervaren hoe moeilijk het is om onze tien openstaande vacatures kwalitatief in te vullen. In het begin rekruteerden we vooral via onze persoonlijke netwerken, nu wordt dat steeds uitdagender. Intussen hebben we onszelf een houvast gegeven door zorgvuldig onze bedrijfswaarden te bepalen en daar bij de rekrutering echt rekening mee te houden.”
Davy: “Wij voelen de ‘war for talent’ voorlopig niet zo. Uiteraard kijk je bij een potentiële nieuwe kracht in eerste instantie naar het cv, maar dat is zeker niet allesbepalend voor een eventuele aanwerving. De attitude van een toekomstige collega vind ik veel belangrijker. Als er bij mijn vennoot of mezelf maar de geringste twijfel over een kandidaat is, gaan we niet met hem of haar in zee. Het is cruciaal dat mensen in de bedrijfscultuur passen. Op die manier houden we het verloop erg laag. Als er toch iemand vertrekt, hangt veel af van hoe je met die mensen omgaat. Wij organiseren bijvoorbeeld een exit-gesprek om te horen waar het verkeerd gelopen is, wat wij beter hadden kunnen doen. Daar kan je erg veel van opsteken.”
“De eerste klant vinden, is de moeilijkste”
Eric: “Het werkt van twee kanten: de klant kiest jou, maar je kiest hem ook zelf. Je moet niet per se met iedere potentiële klant in zee willen gaan.”
Benny: “Voor wij die eerste klant hadden, hebben wij 400 bedrijven de kans gegeven om ons product te testen. Op basis van hun feedback hebben wij ons platform verfijnd. Eenmaal we met onze cloudoplossingen ‘live’ gingen, hadden we verwacht dat meer van die testbedrijven automatisch voor ons zouden kiezen. Op zo’n moment blijken aankoop- en beslissingsprocessen bij die ondernemingen plots ingewikkelder dan we hadden vermoed.”
Davy: “Zeker in de vastgoedmarkt, waar het om aanzienlijke bedragen gaat, draait alles om vertrouwen. Dat bouw je vooral op door een sterke communicatie. We hebben altijd de gewoonte gehad om elke telefoon of mail van een ontevreden klant zelf te beantwoorden. Dat is cruciaal in onze business, want tijdens bouwprocessen loopt er om de haverklap wel iets verkeerd. Naar de grieven van klanten luisteren en snel voor een oplossing zorgen, geeft hen automatisch een goed gevoel.”