Vives City

 


Hogeschool VIVES Brugge investeert in een nieuw schoolgebouw VIVES City met campusversterkende werking. Om haar positie in de onderwijssector in Brugge nog verder te verstevigen, zet VIVES in op een iconisch gebouw. VIVES staat gekend om zijn kwalitatieve en leefbare campussen, en ook dit keer trekken ze hiervoor de kaart van architectuur. De leer- en werkomgeving voor studenten en personeel, wint immers aan belang bij het maken van een keuze voor een specifieke hogeschool. 

Vives City Brugge ION

Het nieuwe gebouw VIVES City wordt de link tussen de buurt, het multifunctioneel complex ‘Xaverianen’ en de bestaande campus van VIVES Brugge. Het gebouw, dat gekenmerkt wordt door een ronde vorm met een groen binnenplein, creëert een geborgen sfeer maar toont door een aantal weloverwogen openingen in het ontwerp een grote openheid naar de buurt, zowel als naar de andere functies op de campus. Dit project is meer dan alleen een gebouw, het is een stedenbouwkundig project waarbij alle functies samengebracht worden en het campusgevoel wordt versterkt. Daarenboven wordt ook het masterplan op de site afgestemd op de nieuwe situatie. Er wordt een nieuw fietspad aangelegd, zodoende de doorwaadbaarheid te vergroten en de veiligheid van de zwakke weggebruiker te garanderen. Het fietspad zal de site doorkruisen en aansluiten op het fietspad langs de Expressweg en het fietspad op het multifunctioneel complex “Xaverianen”.  Hierbij zet VIVES resoluut in op de zwakke weggebruiker, die een toenemend belang kent in de vervoerskeuze van de studenten en het personeel van VIVES. Finaal worden ook voldoende extra parkeerplaatsen voorzien én worden de kwalitatieve groene zones op de site benadrukt. 

De architect, Olivier Salens, is erin geslaagd om het complexe programma op vraag van VIVES in een nieuw iconisch gebouw te gieten. Het programma bestaat uit drie delen: (i) een deel voor een centrum voor levenslang leren, (ii) een deel met klaslokalen ter uitbreiding van het huidige aanbod en (iii) een studentenhuis inclusief gemeenschappelijke delen. Dit complexe programma wordt samengebracht in een gebouw met een hedendaagse en tijdloze architectuur. 

De opdracht voor de ontwikkeling en het projectmanagement van het complex werd toevertrouwd aan ION. De professionele ontwikkelaar ION heeft in het verleden uitgebreide expertise opgebouwd in het ontwikkelen van complexe vastgoedprojecten, waaronder ook studentenhomes en schoolgebouwen. De totale investeringswaarde van het gebouw wordt geraamd op twintig miljoen euro. VIVES zal een deel van het gebouw kopen en een deel van het gebouw lange termijn huren. De vergunning voor het complex werd eerder deze week ingediend. Eens de vergunning definitief uitvoerbaar is, moet gerekend worden op een bouwtermijn van ongeveer 18 tot 24 maanden voor dit gebouw. 

Persartikelen: 

Deel met anderen