Antwerpse Cadixwijk

Herontwikkeling van de Cadixwijk 

In Antwerpen-Noord is de herontwikkeling van de oude havenwijk Cadix op het Eilandje in volle bloei. Op een totaaloppervlakte van 26 ha voorziet de stad Antwerpen een gefaseerde gebiedsontwikkeling met duurzaam karakter. Naast een uitgebreid woonprogramma, dat zich vooral richt op nieuwe, jonge gezinnen, is er ook ruimte voor handelsvestigingen, kantoren en gemeenschapsvoorzieningen. Met de heraanleg van de woonzone rond het Kattendijkdok, bevindt deze grootschalige herontwikkeling zich momenteel in een tweede fase. 

Opdrachtgever AG Vespa 

Het Autonoom Gemeentebedrijf voor Vastgoedbeheer en Stadsprojecten Antwerpen (AG Vespa) coördineert de totale regie over de gebiedsontwikkeling van de Cadixwijk. In het kader van deze tweede fase fungeert AG Vespa als opdrachtgever bij de verkoop van een lot bouwgrond met een perceeloppervlakte van 5.126 m². Strategisch gelegen aan de Londenstraat en als toegangspoort van de Cadixwijk, zal dit bouwproject mee de visuele identiteit van het Eilandje bepalen. Het perceel laat bovendien ruimte voor een woonblok met zicht op het Kattendijkdok. Het project mikt op een functionele mix van verschillende woonvormen, aangevuld met kleinschalige horeca, retail en kantoren. 

ION-LIFE geselecteerd voor aanbesteding 

De verkoopsprocedure, zoals uitgestippeld door AG Vespa, gaat momenteel een nieuwe fase in. Nadat de vastgoedbeheerder een wedstrijd voor kandidaat-kopers uitschreef, dienden 17 Belgische ontwikkelaars een selectiedossier in. Als één van deze 17 kandidaat-kopers associeerde vastgoedontwikkelaar ION zich met Antwerps ontwikkelaar LIFE in de joint venture ION-LIFE. De opdrachtgever weerhield inmiddels de drie laureaten met de sterkste visie: Re-Vive, CIP en ION-LIFE. Van hen wordt tegen 9 oktober een projectvoorstel verwacht voor invulling van het bouwperceel. 

Duurzame ontplooiing van de Cadixwijk 

ION-LIFE ontwerpt een gemengd project dat de missie en kernwaarden van de heraanleg van het Eilandje ondersteunt. Beide partners willen bijdragen tot een duurzame ontplooiing van de Cadixwijk. De ontwerpopdracht biedt beide partners de kans om een landmark voor het Antwerpse Eilandje neer te zetten en voorziet dan ook een iconisch gebouw met respect voor de historische architecturale waarden van de Cadixwijk. Hiervoor laat ION-LIFE zich omringen door een indrukwekkend team architecten: FVWW (Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten), De Smet Vermeulen architecten, Havan-a (Haerynck Vanmeirhaeghe architecten) en De Gouden Liniaal. Ingenieursbureau Ingenium zal voor ION-LIFE de duurzaamheid van het project vrijwaren. 

Deel met anderen