Elke Deceuninck

 

 


Na jaren van strak design, wit- en grijstinten en less is more, gaat de interieurwereld nu langzaamaan een andere richting uit. Er komt meer ruimte voor durvers, voor kleur, gewaagde combinaties en persoonlijkheid in een interieur. Boeiende tijden voor interieurarchitecte Elke Deceuninck, die je graag doorheen de interieurtrends van de toekomst gidst. 

Na 10 jaar lang haar eigen interieurzaak gerund te hebben, sprong Elke deze zomer vol enthousiasme in een nieuwe carrière als interieurarchitecte bij ION. Hoewel ze dagelijks met haar passie voor interieur bezig blijft, kan je op veel vlakken toch spreken van een carrièreswitch. “Vroeger had ik meer rechtstreeks contact met mijn klanten. Ik hielp ze bij de concrete inrichting van hun huis, van A tot Z. Als medewerker van een projectontwikkelaar ligt dat net iets anders. Nu werk ik vooral aan de basis van een interieur: ik denk na over vloeren, verlichting, keukeninrichting en sanitair. Wat zeker niet minder uitdagend of boeiend is, want een goeie basis voor elk interieur is net het belangrijkste. Daarna kijken we hoe we die basis op een mooie manier verder kunnen aankleden”, vertelt Elke. 

Ethnic interior

Wat is dat dan volgens jou, een goeie basis?

Elke Deceuninck: “De algemene lijnen van een interieur moeten rust uitstralen. Die rust realiseer ik aan de hand van natuurlijke, ecologische en duurzame materialen zoals hout en natuursteen. Die passen in de Scandinavische, minimalistische trend die de laatste jaren overal terugkwam. De basis van een interieur sluit daar dus nog altijd wel bij aan, maar met de verdere inrichting kunnen we stilaan meer gaan spelen.” 

In welke zin?

“We komen uit een periode waar alles clean moest zijn. Nu zien we trends die zich daartegen afzetten: vandaag mengt een hip interieur allerlei stijlen. De typische elementen uit de jaren ’70, ’80 en ’90 komen bijvoorbeeld helemaal terug. En je hoeft je zeker niet te beperken tot één decennium, integendeel. Mix & match is de rode draad doorheen de interieurtrends.” 

Interior design

Welke trends van vroeger komen er dan concreet terug?

“Een mooi voorbeeld is ribfluweel. De populaire stof uit de jaren ’70 kwam eerst terug in de mode en sluipt nu ook onze interieurs binnen. Een andere trend die helemaal terug is, is riet. De komende jaren zullen we weer overal rieten stoelen, manden, lampenkappen en bloempotten zien. Die passen dan weer heel mooi bij een andere trend: het botanische. Interieurs mogen opnieuw barsten van het groen. En ook hier is combineren weer een must: zet gerust grote planten in een rieten bloempot naast een seventies-zetel en een strakke salontafel.” 

En qua kleur, welke trends zie je daar?

“Ook in kleuren gaan we stilletjesaan weg van wit- en grijstinten. Waarmee ik zeker niet bedoel dat ze verdwijnen. Ze blijven belangrijk, maar naast de neutrale kleuren is er plaats voor warme accentkleuren. Voor 2019 denk ik bijvoorbeeld aan oranje, currygeel, chilirood, goud en brons, maar ook de beige en bruine tinten komen terug. Deze keer weliswaar niet in de typische Vlaamse fermettestijl, maar wel als warme accenten in een strak interieur.” 

In hoeverre kan je als projectontwikkelaar meegaan in die trends? 

“Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de voorkeuren van de klant. Zoals ik al zei, werken wij vooral met duurzame en tijdloze basismaterialen, maar dat betekent niet dat ik er nooit mijn eigen ding mee kan doen. Concreet vroegen bewoners mij al om een leuke twist in hun interieur. Een aparte vorm van tegeltjes boven het fornuis bijvoorbeeld, of een nis in een onverwacht materiaal. Het zijn die kleine dingen die ION voor mij identificeren, die onze projecten dat tikkeltje anders maken.”

Bio

Elke Deceuninck studeerde interieurvormgeving en tuinarchitectuur. Ze werkte onder andere als interieurarchitecte en runde haar eigen conceptwinkel. Vandaag is ze interieurarchitecte bij ION. Samen met haar partner en drie kinderen woon Elke in Oostakker bij Gent. 

5 tips voor wie wil herinrichten 

1. Kies voor sobere, tijdloze en waardevolle materialen voor structurele afwerkingen zoals vloeren wanden en trappen. 

2. Neem foto’s van je huidig interieur en bekijk ze kritisch. Door ze vanop een afstand te bekijken, ben je objectiever. Zo merk je minder mooie of rommelige zaken veel sneller op dan wanneer je gewoon door je huis loopt. 

3. Blijf trouw aan je eigen stijl: tussen de trends vind je sowieso iets wat bij je past. 

4. Laat het licht binnen! Veel lichtinval voor overdag en mooi kunstlicht voor ‘s avonds. 

5. Maak het gezellig en creëer een thuisgevoel met tapijten, kussens en persoonlijke herinneringen. 

Deel met anderen