invest_student_rooms

Veel bedrijven doen vandaag inspanningen voor het klimaat, maar bij ION gaan we – ook hierin – graag een stapje verder. Al in 2015 waren wij de eerste gecertificeerde CO-neutrale projectontwikkelaar van België. Dat betekent dat we nu al onze vijfde klimaatneutrale verjaardag vieren. Hoe we dat realiseren? Met inspanningen van het hele team en de hulp van COlogic.

 

ION trekt resoluut de kaart van duurzaamheid. Ons bedrijfsgebouw in het klimaatneutraal gebouwde Waregem Business Park is daar een voorbeeld van. Met geothermie, groendaken en slimme waterhuishouding beperken we onze dagelijkse CO₂-uitstoot tot een minimum. Maar dat doen we niet enkel in ons eigen kantoor. We maken elk ION-project zo duurzaam mogelijk, zowel tijdens het bouwproces als voor de eindgebruiker.

Hoewel we klimaatvriendelijk werken, stoten we onvermijdelijk wel nog CO₂ uit. Die hoeveelheid laten we elk jaar in kaart brengen door onze partner CO₂logic. Alles wordt berekend: van elektriciteit tot verwarming en woon-werkverkeer. Zo weten we perfect hoeveel kilo CO₂ we moeten compenseren om volledig klimaatneutraal te zijn.

Cooking stoves

Steun voor klimaatprojecten in Afrika

We compenseren onze uitstoot door een gecerificeerd project in Afrika te steunen. Daarvoor werkt CO₂logic samen met lokale ngo’s die met de lokale bevolking klimaatprojecten opzetten. Ontbossing, een van de grootste oorzaken van de klimaatverandering, is de rode draad doorheen alle initiatieven.

93% van de Afrikaanse bevolking kookt op houtvuren, maar door de bevolkingsgroei hebben de mensen steeds meer hout nodig om te overleven. Daardoor staan de bossen onder druk. Daar komt nog eens bij dat de houtvuren erg ongezond zijn: de rook veroorzaakt luchtweginfecties, na Malaria de grootste doodsoorzaak in Afrika.

ION steunt daarom het ‘Saving Trees’-project in Oeganda. Die ngo verspreidt simpele oventjes die veel minder hout nodig hebben en minder rook produceren. Dankzij zo’n oven heeft een gezin de helft minder hout nodig en besparen ze zo’n 100 dollar per jaar. Elk oventje stoot jaarlijks 2 ton minder CO₂  uit én ze worden lokaal geproduceerd. De lokale bevolking wordt tot slot opgeleid om oventjes te maken en te repareren.

Co2

CO₂ Neutral® label

Het CO₂-neutrale label krijg je niet zomaar. CO₂logic moet concreet cijfermateriaal kunnen voorleggen om te bewijzen dat onze inspanningen resultaat opleveren. Gecertificeerde projecten planten niet zomaar bomen, terwijl er ergens anders gekapt worden. ION steunt al vijf jaar lang projecten die het klimaat beschermen op lange termijn. En daar komen zeker nog vele jaren bij.

Deel met anderen