ION

 

 

ION is 2019 ingegaan met een nationale primeur. Samen met architecten Govaert & Vanhoutte realiseerden we Waregem Business Park, het allereerste CO2-neutrale bouwproject van ons land. Omdat deze nieuwe locatie alle waarden van ION – ambitie, duurzaamheid en best in class – uitstraalt, besloten we om op deze site het nieuwe ION-hoofdkwartier te vestigen. Ontdek hier hoe we deze Belgische primeur wisten waar te maken. 

ION had al langer de ambitie om fors uit te breiden en was dus al een tijdje op zoek naar een nieuwe locatie. Die vonden we op een stuk grond van 1,1 hectare langs de Expresweg in Waregem. Omdat de site veel te groot was voor ons alleen, besloten we om er een volledig business park op te bouwen, met in totaal vijf verschillende kantoorgebouwen. Samenhuizen met andere bedrijven biedt alleen maar voordelen: er kunnen namelijk tal van bijkomende diensten aangeboden worden zoals leveringsservices en kan gebruik maken van elkaars expertise. Bovendien is deze streek gekend voor zijn vele KMO’s en industrie, maar heeft het net een tekort aan dienstenbedrijven. Die sector is momenteel in volle ontwikkeling waardoor er meer kantoren nodig zullen zijn.  

ION

Interactie en eigenheid

De kern van de structuur van het business park is heel mathematisch en logisch opgebouwd. Doordat de plateaus willekeurig verschuiven binnen de structuren creëren we een interactie tussen de verdiepingen en geven we het concept een eigenheid. Op ieder dak bevindt zich een zwarte skybox, een polyvalente ruimte met terras, die de compositie van elk gebouw afsluit en die tegelijkertijd beleving biedt aan de gebruiker. 

ION

Voel je thuis op het werk

We willen met ION een huiselijke sfeer creëren op het werk waarbij de “work” in de work-life balance steeds meer “life” wordt. Zo worden onze kantoren gezellig ingericht en is er een ruime keuken. Collega’s die willen sporten over de middag kunnen nadien gewoon hier douchen. Er is ook een professioneel uitgerust auditorium met ruimte voor 70 mensen.

Een primeur voor een pionier

Ecologie en projectontwikkelaars, ze lijken op het eerste gezicht misschien niet de beste vrienden. Toch willen we met ION als first mover in de sector hier verandering in brengen. Nog maar al te vaak circuleert de gedachte dat ecologisch bouwen financieel niet interessant is. Maar door op lange termijn te denken, verdient de investering zich zeker terug. Want we mogen niet vergeten: the future is green! 

De strenge ecologische regulering van de overheid zal in de toekomst niet afnemen. Integendeel. Om die reden besloten we niet meer te investeren in het gebruik van fossiele brandstoffen om onze kantoren te verwarmen. We installeerden klimaatplafonds in combinatie met vloerconvectoren alsook 50 warmtepompen op een diepte van 80 meter. Zo wordt de koude én warmte van de aarde optimaal gebruikt. Ook in al onze andere projecten proberen we te werken met een warmtepomp of warmtekrachtkoppeling, of gaan we op zoek naar de meest ecologische oplossing voor het project in kwestie. Daarnaast hebben we tal van groendaken voorzien en is er overal ledverlichting waarvan de intensiteit zich aanpast volgens het tijdstip en het weer van de dag. Tot slot gaat ION voor een CO2–neutrale project. Alle CO2 die onvermijdelijk werd uitgestoten tijdens de bouw werd gecompenseerd door te investeren in een bijzonder klimaatproject in Oeganda. Zo wist ION van Waregem Business Park het eerste CO2–neutrale project van België te maken.  

Deel met anderen