Immotokens

 

 

“Ik heb 4 jaar lang als marketingexpert gewerkt op de digitale afdeling van ION. Hier commercialiseerde ik verschillende projecten en ging ik op zoek naar de juiste klanten. Zo kwam ik steeds in contact met jonge investeerders die een tussenoplossing zochten om ook op jonge leeftijd te kunnen investeren. Zo is Immotokens ontstaan!”

Met Immotokens, een Gentse start-up, kan iedereen vanaf 50 euro investeren in vastgoed. Hun doel? Een open en toegankelijk platform creëren waar iedereen kan genieten van de voordelen van een vastgoedinvestering.

Een vastgoedinvestering is tegenwoordig voornamelijk weggelegd voor mensen met grote vermogens of die financiële steun krijgen van familie. Hier wil voormalig ION-medewerker Edgar Warmoes met zijn start-up Immotokens zo snel mogelijk verandering in brengen. Met het nieuwe platform willen ze vastgoed toegankelijk en aantrekkelijk maken voor iedereen.

Edgar Warmoes

Een stukje vastgoed

Ondertussen kent iedereen Bitcoin, de eerste gedecentraliseerde digitale munt zonder centrale bank of beheerder. Maar had je al gehoord van Immotokens? Warmoes lanceerde onder deze naam onlangs een start-up waarin de blockchaintechnologie ingezet wordt om vastgoed te tokeniseren. Dankzij de tokens kan je een eigendom in meerdere, kleinere stukjes opdelen. En wie die stukjes of Immotokens koopt, ontvangt de inkomsten die het pand oplevert. Je koopt met andere woorden een lening met het vastgoed als onderpand. 

Geen brug te ver

Zo’n start-up beginnen da’s niet niets. En ook het Immotokens-team botste op heel wat uitdagingen. Op technologisch vlak maakten ze een moeilijke start waarbij het lang zoeken was naar de juiste ontwikkelaars met de nodige expertise. Er werd een internationaal team aangesteld en zo werd het platform, online dan toch, geboren. Ook het juridisch kader vergde heel wat denkwerk. Samen met hun advocatenkantoor kozen ze voor een robuust juridisch kader met een leningsstructuur. Verder stond ook nog een belangrijk bezoek aan het FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, op de planning. De totale ontwikkeling van het project duurde zo’n 3 jaar.

Huuropbrengsten

Maar hoe werkt het platform nu precies in de praktijk? Via de acht eenvoudige stappen op de Immotoken-website kan iedereen vastgoedeigenaar worden. Uit een overzicht selecteer je een vastgoedproject naar keuze en vul je een investeringsbedrag van minimum € 50 in. Vervolgens ontvang je elke 6 maanden een deel van de huuropbrengsten en een deel van de latere verkoopwaarde. En de start-up zelf? Zij halen hun inkomsten via de commissies op de aankoop van de tokens en de verkoop van het vastgoed. 

Elsene

Wie tijdens het lezen van dit artikel de tokenkriebels te pakken kreeg, kan vandaag al investeren in een kleine studio in Elsene, Brussel. Dit is het eerste, en voorlopig ook enige, project waar je tokens voor kan kopen. Maar in de toekomst wil Immotokens vooral investeringen in grotere panden mogelijk maken, zoals supermarkten of kantoren. Wij zijn alvast benieuwd!

Neem alvast een kijkje op hun website: www.immotokens.be

Deel met anderen