Innovatie en disruptie in de vastgoedmarkt

In een wereld waar technologische vernieuwingen elkaar in een razendsnel tempo opvolgen, is het belangrijk om als sector de juiste technologie uit te kiezen en te implementeren. De eerder klassieke vastgoedwereld staat voor grote uitdagingen op dat vlak.
Welkom Arne Allewaert, managing partner bij investeringsfonds AMAVI, Davy Demuynck, CEO van ION, en Steven Lambert, voormalig eigenaar van Spacewell. Zij bespreken de technologische innovaties in de vastgoedmarkt en lichten hun visie op de toekomst toe.

Arne, jij bent managing partner bij investeringsfonds AMAVI. Hoe zie je de rol van jouw bedrijf in deze nieuwe evolutie?
AMAVI Capital is een Europees PropTech Fonds (EPTF) dat investeert in bedrijven die de traditionele vastgoedwereld en de nieuwe PropTech-wereld met elkaar verbinden dankzij innovatieve technologieën. Vandaag zien we dat steeds meer innovatieve ontwikkelaars gebouwen in eigendom houden en ze ook zelf beheren. Door de data die deze gebouwen genereren te capteren, te analyseren én te combineren met publieke data, worden relevante inzichten verkregen die leiden tot een continu verbeterproces. Deze technologieën verhogen ook de customer experience, een begrip dat nagenoeg onbekend is in de vastgoedwereld. Bovendien is er een algemene consensus dat PropTech essentieel is in de zoektocht naar een antwoord op het klimaatvraagstuk. Alleen staat de klassieke bouwwereld op vandaag te weinig open voor innovaties.

En Steven, als eigenaar van Spacewell, kan jij bogen op een jarenlange ervaring. Op welke manier kunnen data over bestaande gebouwen volgens jou zorgen voor een kostendaling en een efficiëntieverhoging?
Wij zien dat de vastgoedsector in beweging is: daar waar vroeger gefocust werd op proces-automatisering, facility management, onderhoud, schoonmaak,… zien we nu een omslag naar data. Met die data worden niet alleen digitale bruggen gebouwd tussen de vastgoedwereld, architecten en bouwbedrijven, maar ook tussen property managers, werkplekbeheerders en bijvoorbeeld energiebeheerders.
Davy, geloof jij, als CEO van ION, toch een jonge, dynamische speler in de vastgoedsector, dat innovatie de sleutel is tot differentiatie?
Inderdaad, volgens mij is de vastgoedsector relatief traditioneel omdat die zeer versnipperd is. Zo heeft de grootste Belgische projectontwikkelaar drie tot vier procent van de markt in handen, gevolgd door een aantal ontwikkelaars met twee of één procent, maar is de rest veel kleiner. Weinigen hebben notie van PropTech en weten dat PropTech de efficiëntie van het bouwproces substantieel kan verhogen. De snelheid en efficiëntie van bouwen kan verbeterd worden door met de juiste technologie de verschillende aspecten van het bouwproces in kaart te brengen. Daarin bestaan mooie initiatieven.
De investering van AMAVI in Gbuilder lijkt deze tendens te bevestigen. Kan jij dit nader toelichten, Arne?
We hebben inderdaad geïnvesteerd in Gbuilder, een Fins bedrijf dat een 3D-omgeving creëert van 2D-plannen, waardoor de koper van een appartement zijn toekomstige woonst in 3D kan zien, erin kan rondwandelen en zijn afwerkingskeuzes kan maken. Dit is niet alleen veel efficiënter maar het verhoogt tegelijkertijd gevoelig de klantvriendelijkheid.
Daarnaast hebben we ook geïnvesteerd in Shayp, een Belgisch bedrijf dat een automatische waterlekdetectie heeft ontwikkeld voor gebouwen, en waarbij de detectie gaat tot op toestelniveau. Als derde voorbeeld vernoem ik graag onze investering in een Nederlands bedrijf, Finch Buildings, een expert in modulair bouwen met hout. Hier worden houten modules geproduceerd die naderhand ingezet worden om gebouwen samen te stellen. Het is een evolutie die in Nederland en in Scandinavië sterk opgang vindt, maar die zich ook begint af te tekenen in België.
Recent zien we ook een tendens ontstaan naar consolidaties waardoor verschillende PropTech-bedrijven samen een meer holistisch productenaanbod kunnen voorstellen.
De tijd staat nooit stil. Hoe zie jij, Steven, de technologie evolueren in de vastgoedsector?
Ik illustreer het graag aan de hand van een voorbeeld. Vorig jaar hebben we met Spacewell het project ‘Port of Antwerp’ opgestart rond een maritieme campus, waar start-ups, corporates en zelfs de marine samenkomen en daar hebben we gemerkt hoe we bouw- en onderhoudsproblemen snel en efficiënt kunnen aanpakken. In een bouwproces worden namelijk honderden offertes uitgeschreven die vergeleken moeten worden, waarover data moet uitgewisseld worden, data waar uiteindelijk niemand nog naar omkijkt. Die BIM- en 3D-modellen kunnen echter als kapstok gebruikt worden waaraan elke leverancier zijn eigen digitale map met 3D-modellen, technische specificaties en documenten kan hangen.

Even terug naar Davy. Zie je deze ontwikkeling als een duurzame blijver of eerder als een tendens die gedoemd is om te verdwijnen?
Ik ben ervan overtuigd dat technologie binnen tien jaar het nieuwe normaal is, ook in de bouw- en vastgoedsector. Getuige daarvan is het feit dat ook de grootste technologiespelers zoals Google, Amazon en Apple daar op vandaag volop mee bezig zijn. Deze bedrijven lanceren momenteel tal van initiatieven in de vastgoedsector en kopen bedrijven op die de juiste technologie in huis hebben. Op vandaag bouwt Google in Canada volledige dorpen waar mensen aan een verlaagd huurtarief kunnen wonen op voorwaarde dat ze ermee akkoord gaan dat het huis vol sensoren hangt. Die sensoren leveren data - en dus geld - op voor Google want die data kunnen opnieuw verkocht worden aan producenten, leveranciers, ingenieurs, bureaus et cetera. Zo heeft ook Amazon recent een grote investering gedaan in Amerika, waarbij mensen gewoon online een prefab-woning kunnen configureren. De woning wordt in de fabriek gemaakt en een maand later worden de modules geleverd en is de nieuwe woning op bijzonder korte termijn afgewerkt. Ik ben er echt van overtuigd dat dit de toekomst is en dat traditionele spelers die zich niet aanpassen gewoon weggeconcurreerd zullen worden.
Als we naar de mening van Arne vragen: komt de grootste concurrentie op de vastgoedmarkt nog steeds van kleine, snelgroeiende vastgoedspelers?
Nee, die komt duidelijk vanuit de technologie. Als de klassieke vastgoedwereld niet richting technologie opschuift, dan komt de technologie richting de vastgoedwereld. Daar moeten we ons echt bewust van zijn.
En wat denk jij, Steven? Zie je nog andere spelers de vastgoedwereld betreden?
Volgens mij kunnen we binnenkort bijvoorbeeld energiebeheerders verwachten in de vastgoedsector. Ik ga ervan uit dat we binnen een paar jaar op een andere manier zullen verwarmen. Dan zal de energiebeheerder, dankzij datacaptatie, onze energie efficiënter kunnen beheren waardoor de eindverbruiker uiteindelijk minder zal betalen. Of dan kan de energiebeheerder beslissen om het vermogen van de laadpaal voor elektrische wagens van 100 naar 60 watt te brengen om zo minder energie te verbruiken. Dit heeft geen invloed op de rijprestaties van de wagen en drukt tegelijkertijd het verbruik, en dus de kost, van energie. Dit zijn innovatieve incentive modellen waardoor spelers die voorheen niet in vastgoed zaten, nu toch in deze wereld kunnen terechtkomen.
Tot slot, Davy, komen we dan terecht in een efficiëntere en dus goedkopere wereld?
Ik ga ervan uit van wel. Denk maar aan de ‘one price policy’ die langzamerhand de gewoonte vervangt om een huurprijs aan te rekenen en die dan te vermeerderen met een aandeel in de kosten, een abonnement voor elektriciteit, een abonnement voor gasaansluiting en een abonnement voor internet. Bij deze nieuwe formule worden efficiënte metingen uitgevoerd waardoor de globale prijs uiteindelijk goedkoper is dan wanneer alle installaties en alle abonnementen apart aangerekend worden. En dat is zeker een tendens die we ook in België zullen zien in de toekomst.