Beau De L'air Knokke

Knokke-Heist – Op 29 juni wordt het project Beau de l’Air in Knokke-Heist officieel geopend. Het samenwerkingsverband van projectontwikkelaar ION uit Waregem en de Franse, beursgenoteerde groep Orpea biedt met dit project een antwoord op de uitdagingen die het bouwen van assistentiewoningen stelt. Senioren willen een verhuis naar een assistentiewoning immers het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Nog al te vaak leeft bij de 65-plussers het idee dat ze in een dergelijk woonproject aan zelfstandigheid, comfort en luxe moeten inboeten. Dat dit in werkelijkheid absoluut niet zo hoeft te zijn, bewijst Beau de l’Air. 

Beau De L'air

Architecturale waarde

Het was voor de partners van het project van meet af aan duidelijk dat ze niet wilden inboeten op de architecturale kwaliteit van het gebouw. De drijvende kracht achter Beau de l’Air is projectontwikkelaar ION uit Waregem. Zij werkten voor dit project samen met B2Ai uit Roeselare, een gerenommeerd architectenbureau met ruime (inter)nationale expertise. Samen slaagden ze erin een concept te creëren dat de perfecte combinatie biedt tussen kwalitatief hoogstaande architectuur, duurzaamheid en een woonomgeving die aangepast is aan de noden van senioren. 

Beau De L'air

De typische bouwstijl van Knokke-Heist

Architecten Dennis Delvael en Kevin Huyzentruyt stonden in voor het stijlvolle ontwerp. Hun uitgangspunt is dat de sfeer van een gebouw bepaald wordt door het uitzicht van de constructie. Het was dan ook zaak om bij de bouw van de residentie te streven naar een harmonie met de architectuur van de kustgemeente. “Bij de opbouw van de residentie hebben wij ervoor gekozen om aan te sluiten bij de typische Knokse architectuur, waarbij de materialisatie van de gevels in het verlengde daarvan ligt,” aldus Dennis Delvael. 

De residentiële uitstraling kwam er door het gebruik van witte bakstenen en grote glaspartijen, die zorgen voor een optimaal gevoel van ruimte en licht, en een stijlvolle afwerking met duurzaam houten latwerk, antracietkleurig aluminium buitenschrijnwerk en natuursteen. Voor het dak werd ten slotte gekozen voor de kenmerkende oranjerode tegelpannen en verborgen goten. Op die manier gaat het gebouw volledig op in de kenmerkende stijl van de omgeving. 

Beau De L'air

55 luxe-wooneenheden

Het project Beau de l’Air staat voor een investering van 20 miljoen euro. In het gebouw zijn 55 erkende assistentiewoningen ondergebracht die voldoen aan alle normen van het Woonzorgdecreet. De flats zijn verdeeld over twee gebouwen, met daartussenin een ruime binnentuin. Verder omvat het gebouw een kapsalon, een lounge, een bar, een restaurant en een wellnessruimte met buitengebied en een groot terras. Ondergronds bevinden zich 19 parkeerplaatsen met autolift. Bovengronds is er een overdekte fietsenstalling met een oplaadpunt voor elektrische fietsen. 

Bij het binnenwandelen van het gebouw krijgen bewoners en bezoekers meteen het gevoel dat ze de lobby van een hotel binnenstappen. 

Beau De L'air

Sfeer en raffinement

Wonen in Beau de l’Air betekent niet alleen verblijven in een architecturaal aangenaam gebouw, maar ook leven in luxe en comfort. Cédric Olivier van ION verwoordt het als volgt: “Wij wilden assistentiewoningen creëren waarbij de bewoners volop kunnen genieten van hun vrijheid en de nodige luxe. Meer nog dan dat, was het net als bij onze andere projecten van cruciaal belang dat dit in de best mogelijke omgeving gebeurt.” 

Elk van de assistentiewoningen straalt dan ook een sfeer uit van comfort en raffinement. De stijlvolle en luxueuze afwerking tot in de kleinste details, en het gebruik van hoogwaardige kwaliteitsmaterialen zoals parketvloeren, spelen daarbij een belangrijke rol. Elke woning beschikt bovendien over domotica en een keuken van topniveau. Voor een optimaal gebruiksgemak zijn er brede gangen, rolstoeltoegankelijke lavabo’s en aangepaste inloopdouches voorzien. 

Beau De L'air

De binnenkoer als blikvanger en scharnierpunt

Het hart van dit project bevindt zich uitzonderlijk genoeg in de “kelder”, een eerder een oneerbiedige benaming voor wat de ruimte in feite te bieden heeft. De ruimtes die zich semi onder het maaiveld bevinden, spelen namelijk een cruciale rol in het gebouw: naast een deel van de assistentiewoningen en de technische ruimtes zijn daar immers ook de grote binnenkoer en de gemeenschappelijke ruimtes ondergebracht. Deze laatste hebben een minimale hoogte van 3 meter, om voldoende lichtinval en een gevoel van comfort te garanderen. 

De bijzondere binnenkoer kan met recht het scharnierpunt van het gebouw genoemd worden. Deze prachtige patio met grote vijver is een absolute blikvanger vanuit de loungeruimte. Hij zorgt voor voldoende daglicht in de omliggende delen en biedt volop plaats voor rust en ontspanning. Bovendien staat de patio in rechtstreekse verbinding met de binnentuin, die ook toegankelijk is voor alle bewoners. 

Beau De L'air

Alle faciliteiten aanwezig

Uiteraard staan ook het comfort en de veiligheid van de bewoners centraal. Orpea staat in voor de exploitatie en de verhuur van het gebouw en zorgt voor animatie, maaltijden, zorg en service. Voor een optimaal comfort zijn de flats stuk voor stuk uitgerust met de nieuwste technologieën en kunnen de bewoners een beroep doen op gemeenschappelijke diensten zoals poetshulp, warme maaltijden, boodschappendienst… Bovendien is er 24/7 permanentie in de residentie en worden er dagelijks activiteiten georganiseerd zoals bridge, theateruitstappen, lezingen, schilderlessen…

Op elk moment van de dag of nacht is de permanentie bereikbaar via het centrale oproepsysteem. Bewoners die tijdelijk of permanent zorg nodig hebben, kunnen steeds rekenen op de diensten van Orpea. Beau de l’Air ligt op een boogscheut van het woonzorgcentrum Orpea Belle Epoque en op slechts enkele minuten van het gloednieuwe ziekenhuis AZ Zeno. “De 24-uurs zorg in al zijn facetten is te allen tijde gegarandeerd voor alle bewoners,” beaamt directeur-woonassistent Anny Springael.

Beau De L'air

De ultieme ligging

Voor de ligging van het project Beau de l’Air gingen de partners op zoek naar een ideale locatie voor 65-plussers. De gemeente Knokke-Heist bleek al snel een evidente keuze: de mondaine badplaats biedt namelijk alle voordelen voor actieve senioren: cultuur, natuur en een goede bereikbaarheid door de aanleg van de A11. 

Dankzij de directe nabijheid van het openbaar vervoer (tram/trein) zijn de bewoners verzekerd van een optimale mobiliteit en zelfstandigheid. Bovendien liggen zowel het strand, de Lippenslaan, de golfclub als het Cultuurcentrum Scharpoord op wandelafstand van Beau de l’Air, zodat de senioren ook qua cultuur en winkelen niet moeten inboeten. Verder is ook de natuur steeds dichtbij en vlot bereikbaar met zijn groene polders, de duinen, het Zwin en het strand. Door de onmiddellijke nabijheid van al deze functies werd door de projectpartners ook voldoende aandacht aan het sociale aspect geschonken. 

Deel met anderen