Lies Van Biervliet

 

 


Wat in 2011 begon als ambitieuze start-up, is nu al een bedrijf met meer dan 60 medewerkers: ION is de snelst groeiende projectontwikkelaar van België. Hoe hou je zo’n team in volle ontwikkeling samen? Lies Van Biervliet, die in februari startte als HR-manager, gaat de uitdaging vol enthousiasme aan. 

“Komaan, hé!” 

“De cultuur bij ION kan ik in drie woorden omschrijven: dynamisch, gedreven en vol positiviteit. Soms kan één van de zaakvoerders hier ‘s ochtends door de gang lopen en roepen: ‘Komaan, hé!’ Dat is iets wat in de meeste bedrijven ondenkbaar is, maar voor ons werkt het heel aanstekelijk.” 

“We nemen de nieuwe medewerkers meteen mee in onze drive. Op hun eerste werkdag staan alle ION-gadgets klaar op hun bureau, inclusief Polar-horloge en sportoutfit. Na twee weken is de kans groot dat een nieuwe collega al een bootcamp, een etentje of een andere activiteit heeft meegemaakt. Aan de andere kant is ‘t natuurlijk hard werken en ook daar word je direct ingesmeten. Ik heb al verschillende zaken ingevoerd om dat in goeie banen te leiden. Onze nieuwe medewerkers krijgen een ontbijt samen met de zaakvoerders, een speeddate met iemand van elke afdeling en na 1, 3 en 6 maanden een gesprek met mij en/of de leidinggevende.” 

Energieke bende 

“Een slechte sfeer in een bedrijf, los je niet op door een fruitmand op de tafel te zetten. De eerste stap is vertrouwen, in elkaar en in het management. Bij ION is dat een soort vicieuze cirkel: de zaken lopen goed, iedereen is mee, enthousiast en werkt hard. Dat merk ik ook als ik iets organiseer, of dat nu een opleiding of een activiteit na het werk is. Er nemen altijd heel veel medewerkers deel. In plaats van work-life balance, spreken we hier eerder van work-life integration: werk en vrije tijd lopen een beetje door elkaar. Dat werkt natuurlijk ook in de omgekeerde richting. Als je ‘s morgens nog een privé-afspraak hebt, kan je ook wat later beginnen. Niet iedereen past in zo’n cultuur, maar voor mij is dit een droomomgeving om in te werken.” 

De leukste 3 van Lies

Dodentocht XL 

Voor extreme uitdagingen deinst ION niet terug. Vier medewerkers wandelden de 100 km lange Dodentocht en vroegen hun collega’s om te sponsoren ten voordele van het goede doel. In al hun enthousiasme maakte ION er iets groters van en lieten ze de collega’s geld inzamelen met hun eigen acties. Op een biedavond konden medewerkers een actie veilen, dat ging van een carwashbeurt tot een barbecue en zelfs een boottocht op de Leie. De opbrengst van de biedavond werd door ION verdubbeld en zo zamelden we samen meer dan € 8000 in voor vzw Voor Kinderen én brengen we de collega’s samen tijdens de acties. 

750 euro voor 750 km 

Bij een CO2-neutrale projectontwikkelaar kon een actie tijdens Week van de Mobiliteit zeker niet ontbreken. Iedereen die carpoolde of naar het werk fietste, mocht zijn of haar naam elke dag in een collectebus steken. Op het einde van de week sloot het team af met een gezonde lunch en werden er 6 prijzen verloot onder de namen in de bus. De vennoten deden er nog een schepje bovenop door de 750 km uitgespaarde autokilometers om te zetten in 750 euro voor het goede doel Somival vzw. 

Hittegolf helden 

Een bloedhete zomer of niet, het ION-team is altijd in voor een sportieve uitdaging. In juli en augustus verzamelden de sportievelingen, inclusief de twee zaakvoerders, zich vier keer voor een intensieve bootcamp. Na de werkdag eens goed alles losgooien en het hoofd leegmaken, dat doet deugd! 

Deel met anderen