Verhitte vastgoedmarkt
Eind maart bedroeg de vaste rente op 20 jaar ongeveer 1,95%. Dit heeft een impact op de ontleningscapaciteit van kopers.

 

 


De Confederatie Bouw berekende dat de grondstofprijzen gemiddeld met 12% omhoog gegaan zijn tussen januari en begin maart, nog voor de crisis in Oekraïne zich liet voelen. Projectontwikkelaars zoals ION doen er alles aan om de impact onder controle te houden.

We winden er geen doekjes om: de prijzen voor grondstoffen en bouwmaterialen schieten de lucht in en de hele vastgoedsector staat voor een flinke uitdaging. Leveranciers blijven hun prijzen verhogen, aannemers en projectontwikkelaars moeten volgen en ook de eindklant moet onvermijdelijk dieper in de buidel tasten. 2021 stond in het teken van prijsstijgingen, inflatie en verhoogde rentes. En die trend zet zich voorlopig voort.

Hoe zijn we in deze situatie terechtgekomen? Het klinkt vast niet als een verrassing als we je vertellen dat de coronacrisis hier onmiskenbaar een aandeel in heeft. De pandemie zorgde enerzijds voor logistieke problemen. Dat leidde tot vertragingen in het productieproces van grondstoffen en producten met als bijkomend resultaat dat transportkosten de lucht in schoten. Anderzijds zorgde de mismatch tussen vraag en aanbod voor schaarste en dus een opwaartse prijsdruk op de (bouw-)materialen. Ook de oorlogssituatie in Oekraïne en de onzekerheid die hieruit voorkomt, zorgen ervoor dat deze evoluties zich al dan niet versneld verderzetten.

Daarnaast kregen we ook te maken met significant stijgende energiekosten en een verhoogde inflatie. Omwille van het indexatiesysteem resulteert een verhoogde inflatie in duurdere lonen. Met andere woorden: bouwbedrijven hebben geen keuze. Kostelijke materialen plus hogere lonen is gelijk aan een hogere bouwkost. En daar is niet alleen de eindklant de dupe van.

Zijn er kant-en-klare oplossingen?

Voor veel projectontwikkelaars en bouwondernemingen is dit een nieuwe tendens: de afgelopen jaren hebben we altijd een opwaartse economie gekend. De rente was laag, de bouwkost was niet extreem hoog en de kopers volgden zonder problemen, mede dankzij de lage rentes. De stijgingen die we nu vaststellen, zijn vrij ongezien. Kant-en-klare oplossingen bestaan niet. Door de onzekerheid, wordt het steeds moeilijker om nog vaste prijscontracten af te sluiten met aannemers. We evolueren naar variabele prijscontracten die rekening houden met de indexering. Ontwikkelaars overwegen om de verkoopprijzen te indexeren of ze in bepaalde mate te verhogen. Hoe dan ook is het onvermijdelijk dat elke schakel in de ketting van de vastgoedontwikkeling een stukje van de prijsstijging voor zijn rekening zal moeten nemen: de leverancier, de aannemer, de projectontwikkelaar én de koper. Bij ION zijn we continu bezig om hier samen uit te komen. We houden de trends nauwlettend in de gaten en zijn waakzaam voor verdere veranderingen.

Investeren? Dit is hét moment!

Ook de centrale banken reageren op de hoge inflatie om deze onder controle te houden en in te dijken. Ze verhogen de rentes, wat er opnieuw voor zorgt dat het moeilijker wordt om te lenen. Toch bieden tijden van inflatie mooie opportuniteiten om in residentieel vastgoed te investeren. Mensen kopen minder en gaan dus sneller de huurmarkt op. Vastgoed behoudt doorgaans zijn waarde en de huurinkomsten zijn geïndexeerd, wat de verhuurder dan weer beschermt tegen inflatie. Nu is dus een geschikt moment om een investering te overwegen!

De toekomst tegemoet

De geschiedenis leert ons dat dit niet eeuwig zal blijven duren en dat dit een terugkerend gegeven is. We doen er alles aan om de huidige situatie zo goed mogelijk op te vangen en ervoor te zorgen dat alle partijen blijven functioneren. Ondertussen volgen we de verdere evoluties op om tijdig in te grijpen waar nodig. Zoals altijd zien we de toekomst positief tegemoet!

Deel met anderen