Lies Burenberg

Leuven, een mix van mens en cultuur

 

“Leuven is compact en kosmopolitisch”, zegt Lies Corneillie. “Enerzijds is alles klein, dichtbij en gezellig, anderzijds heeft de stad heel wat te bieden, waaronder een universiteit die tot de wereldtop behoort en verschillende grote bedrijven. Ook de Leuvenaars zelf brengen rijkdommen mee aan ideeën, activiteiten en perspectieven.”

Duurzaam leven voor jong en oud

Leuven is koploper als het aankomt op duurzaam leven in de stad. In 2019 werd met het stadsbestuur een nieuwe bestuursaanpak uitgeschreven en onlangs gaf de stad groen licht voor een nieuwe ontwikkeling in het stadscentrum: Burenberg, een duurzame woonwijk vlakbij het centrum. 

Het gevarieerd publiek dat hier zal huisvesten is opmerkelijk. De woonwijk heeft namelijk heel wat te bieden: eengezinswoningen, studentenkamers, appartementen, co-livingkamers, een woonzorgcentrum en assistentieflats. Volgens Lies Corneillie is dit niet uitzonderlijk: “Al generaties lang wordt er samengeleefd. Af en toe kan dit zorgen voor spanningen, maar die zetten we graag om in iets positiefs. Vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. Stagiaires en jongeren engageren zich in buurtcentra, in rusthuizen of in hun eigen buurt. We luisteren naar de bewoners en zoeken samen naar oplossingen als het schoentje ergens wringt.”

Creatieve initiatieven

Ontmoetingen stimuleren tussen verschillende generaties is niet vanzelfsprekend. De ‘kom op voor je wijk’-initiatieven spelen hier op in. “Met die initiatieven kunnen bewoners iets organiseren voor de buurt. Dit kan op heel veel verschillende manieren, van een gezellig groen buurtplekje tot een boekentil”, volgens schepen Lies Corneilie. “We brengen spon- tane interactie op gang door mensen zelf het initiatief te laten nemen.”

Kristien Burenberg
De stad is klein en gezellig maar biedt toch zo veel mogelijkheden.

Kristien Hansebout
Kristien, een geboren en getogen West-Vlaming, maar verloor haar hart aan de Leuvense charme in haar studententijd.

“Leuven veroverde in mijn studententijd meteen mijn hart, daarom kocht ik er in 1986 ook een huisje. De stad is klein en gezellig maar biedt toch zo veel mogelijkheden. Welke richting je ook uitgaat, je staat binnen de tien minuten in de natuur. Bij de opbouw van onze huidige woningen vonden we het belangrijk dat er veel zonlicht binnen kwam in onze leefruimte. Dat is ook de reden waarom onze woongedeeltes zich op de bovenverdieping bevinden en de slaapgedeeltes op het gelijkvloers. Zo hebben we altijd een vakantiegevoel in ons eigen huis.”

Axel Burenberg

Axel Buyse
Axel bleef als Kortrijkzaan na zijn studies in Leuven plakken. Momenteel bewoont hij het oudste woonhuis van de stad.

"Al sinds mijn twintigste blijft Leuven me charmeren met haar historische stadskern, de gezellige restaurantjes en café’s, de Dijle die er kronkelend doorstroomt, maar ook vooral het internationale aspect zorgt ervoor dat ik hier nog steeds woon. Wij hebben dan ook het voorrecht om het oudste woonhuis van Leuven, een beschermd monument, te betrekken. Samen met mijn echtgenote renoveerden we, volgens alle regels van de Erfgoedkunst, in 2005 ons huis tot een karaktervolle, geschiedenisrijke thuis."

Genade Burenberg
Wonen in Leuven, dat is voor mij als de hemel op aarde.

Genade De Lille
Genade, 85 jaar en geboren in Maldegem, nu trotse Leuvenaar. Ze bouwde drie woningen in Kessel-lo om tot een mooie gezellige plek.

“Wonen in Leuven, dat is voor mij als de hemel op aarde. Als ik mijn deur uitstap geniet ik meteen van de groene omgeving van de Dijle en de historie van de Sint-Pieterskerk. Mijn huis kocht ik van een Antwerpse advocaat. Hij zei me “Als je de woningen wil kopen, geen probleem, maar dan wel alle vijf samen.” Samen met architect Bruno Erdico vormde ik drie van de vijf krotwoningen om tot mijn gezellige thuis, en dat op mijn 81ste!”

Gosse Burenberg Leuven

Gosse
Gosse, eigenaar van de Bereklauw gemeenschap, woont sinds 1965 in Leuven.

“In 1965 kwam ik gepakt en gezakt toe op mijn studentenkot in Leuven. Na enkele jaren te proeven van het stadsleven, verhuisde ik in 1972 naar de Bereklauw gemeenschap. We waren vooral de stadsdrukte moe en wilden graag zelfvoorzienend gaan wonen en tuinieren. Ook veel internationale jonge mensen maken een pitstop in onze ‘eco-village’-woning. In onze gemeenschap herontdek je je eigen talenten en gaan we terug naar de ‘basics of living’. Iedereen is welkom om hier te verblijven, op voorwaarde dat je een passie hebt voor duurzaam leven en graag de handen uit de mouwen steekt.”

Deel met anderen