Graafwerken Waterfront

 

 

Tijdens de graafwerken op de werf van Waterfront in Waregem werd een opmerkelijke ontdekking gedaan. Een kraanman stootte er op fundamenten van een eerder bouwwerk. Na het eerste onderzoek vermoeden archeologen dat het om resten van een Romeinse hippodroom uit de 1ste eeuw na Christus zou gaan.

Waterfront

Grote archeologische vondst

“Als onze eerste vermoedens kloppen, is dit een van de grootste archeologische vondsten ooit in ons land”, zegt Tine Devisch van het Vlaams Archeologencollectief (VLAC). “In onze buurlanden Frankrijk en Duitsland werden al Romeinse hippodromen ontdekt, maar deze is de eerste in België. Een schitterende ontdekking voor Waregem, een stad die sowieso bekend staat om z’n liefde voor paardenrennen. De eerste editie van Waregem Koerse dateert van 1847, maar als onze aanwijzingen kloppen is de Waregemse paardenkoers dus al vele eeuwen ouder”, zegt ze enthousiast.

Waterfront is een vastgoedproject van ontwikkelaars Steenoven en ION. Er komen twee indrukwekkende woontorens, een kantoorgebouw en een hotel. Dat er ook een Romeinse hippodroom op de site zou liggen is een complete verrassing, maar dat heeft niet meteen een invloed op de werken. “Het is nog te vroeg om conclusies te trekken. We zullen snel duidelijkheid scheppen”, klinkt het bij projectontwikkelaar ION.

In Waregem werden eerder al archeologische opgravingen gedaan, zoals pijlpunten, scherven van vaatwerk en munten. Die bevestigen dat er in de Gallo-Romeinse periode al verschillende nederzettingen aanwezig waren.

Deel met anderen