Amavi 1

Zes ondernemers richtten begin 2020 AMAVI Capital op: een Europees investeringsfonds dat focust op property technology, of kortweg proptech. Eén van hen is Arne Allewaert, die mee aan de start van ION stond en het bedrijf hielp groeien. Met Amavi start hij opnieuw, maar hij houdt aan dezelfde waarden vast: innovatie, ondernemerschap en duurzaamheid. Samen met zijn partner Frederic Van den Weghe vertelt hij waarom ze zo in proptech geloven.

Amavi2
We vormen een ecosysteem om de old school vastgoedwereld met new school proptech te verbinden.

Hoe definiëren jullie proptech?

Frederic: “Proptech gaat over de digitalisatie en innovatie in alle processen van de vastgoed- en bouwsector. Dat gaat van prospecteren naar grond over het bouw- en verkoopproces tot het beheer en gebruik van een gebouw. Concreet: in Parijs is er een bedrijf dat data verzamelt, zoals prijzen, demografische gegevens en toegestane bouwhoogtes en -dieptes. Door die data te combineren, hebben ze een tool ontwikkeld waarmee je in heel Frankrijk kan zoeken naar de meest interessante gronden. Dat is bijvoorbeeld een grond waar er vandaag drie bouwlagen op staan, maar waar je er volgens de wet zes mag bouwen. Die tool genereert vervolgens automatisch bouwvolumes, maakt een financiële haalbaarheidsstudie en bevat ook nog de contactgegevens van de grondeigenaar.”

Vanwaar het idee om in die sector te investeren?

Arne: “Iedereen weet dat we vandaag niet duurzaam bezig zijn. 40% van de wereldwijde uitstoot komt van de bouw- en vastgoedsector. Het is tijd voor verandering, en meer en meer bedrijven beseffen dat. Proptech helpt zoeken naar duurzame manieren van bouwen of het reduceren van energie- en waterverbruik in gebouwen. Het is bijna een ‘no-brainer’ om te zien dat vastgoed de volgende sector is die moet innoveren en dus digitaliseren. We vergelijken het graag met de fintech beweging van de afgelopen jaren. Online banking en contactloos betalen zijn het nieuwe normaal geworden.”

Op welk soort investeerders mikken jullie?

Arne: “AMAVI brengt vastgoed, technologie en private equity samen. Onze investeerders zitten ook op dat snijpunt: van ontwikkelaars tot bouwbedrijven en technologiebedrijven tot meer klassieke investeerders. Het zijn sowieso bedrijven met zin voor innovatie. We willen niet alleen een fonds zijn in de zin dat we kapitaal ophalen, investeren en rendement teruggeven. AMAVI wil een ecosysteem vormen om de old school vastgoedwereld met new school proptech te verbinden. De investeerders zullen hun eigen investeringen ook testen, dat maakt het heel relevant. 

Jullie zijn gestart in volle coronacrisis. Hoe verliep dat?

Frederic: “Het investeringsklimaat was vorig jaar uiteraard beter, maar er is toch heel wat interesse. De investeringsmarkt ligt niet stil, maar de focus verschuift wel. De coronacrisis heeft technologische veranderingen in een stroomversnelling gebracht. Ik denk bijvoorbeeld aan het notariaat. Het was jarenlang onmogelijk om vastgoed te kopen zonder dat je fysiek aan de tafel zat. Nu is het in enkele weken tijd mogelijk geworden om een digitale volmacht te geven en te (ver)kopen via videocall. De coronacrisis maakt proptech dus zeker niet minder interessant, integendeel.”

Gebundelde expertise

AMAVI heeft aandeelhouders uit drie relevante sectoren. Davy Demuynck, Kristof Vanfleteren en Arne Allewaert komen uit de vastgoedwereld. Frederic Van den Weghe en Paul Thiers hebben ervaring in private equity en Jonas Dhaenens heeft zichzelf bewezen in de technologische sector.

Deel met anderen