In 8 stappen naar jouw nieuwbouwwoning

Je bent van plan om een nieuwbouwwoning te kopen. Hoe start je de zoektocht naar jouw droomhuis en met welke belangrijke stappen houd je best rekening? Onze Sales Administration Manager Kelly Pattyn somt ze graag even voor je op.

Stap 1: Bepaal je budget en houd rekening met de bijkomende kosten
Maak een afspraak bij de bank om jouw financiële mogelijkheden te bekijken. Hoeveel bedraagt je eigen inbreng en welk bedrag zal je maandelijks kunnen aflossen voor je lening? Laat je hier bijstaan door een expert bij de bank. Die zal jou ook extra informatie geven over de bijkomende kosten die horen bij de aankoop van jouw nieuwbouwwoning, zoals de registratiebelasting, de aktekosten en het ereloon van de notaris.
Tip! Ga langs bij meerdere banken om de rente te vergelijken.
Normaal betaal je 21% btw op een nieuwbouwwoning, maar voor sommige van onze nieuwbouwprojecten, kun je nu tijdelijk genieten van het verlaagd btw-tarief van 6%, indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Meer informatie over welke projecten in aanmerking komen vind je hier.
Stap 2: Kies waar je wil wonen
Nu je meer zicht hebt op je budget, kan je bepalen welke woningen betaalbaar zijn en voldoen aan jouw eisen. Bepaal jouw regio, kijk online en check de nieuwbouwprojecten op onze website. Al onze nieuwbouwprojecten, betreffen een verkoop op plan. D.w.z. dat jouw toekomstige woning nog gebouwd moet worden alvorens je die in gebruik zal kunnen nemen. Je kan dus nog niet meteen verhuizen naar jouw nieuwe woning. Bij een verkoop op plan, is de Wet Breyne van toepassing, ter bescherming van de koper.
Heb je een geschikt nieuwbouwproject gevonden? Neem contact op met ons en breng alvast een bezoekje aan de buurt.
Stap 3: Maak een afspraak met ons
Onze verkopers zullen jou met veel plezier de verschillende type woningen in de projecten aan jouw voorstellen. Hier lichten we ook het lastenboek, de verkoopplannen en de verkoopprijs van de woning toe. In het lastenboek vind je heel wat info: het budget voor de inrichting, de keuze van het schrijnwerk en de technische en elektrische installaties die voorzien zullen worden in de woning. Zo weet je welke verwarmingsinstallatie geplaatst zal worden en welk budget voorzien is voor je keuken en badkamer.
Op het einde van het verkoopgesprek kun je een reservatieovereenkomst tekenen zodat jouw gekozen woning voor jou gereserveerd is, in afwachting van de ondertekening van de koopverkoopovereenkomst.

Stap 4: Teken de koopverkoopovereenkomst
Als je beslist hebt om door te gaan met jouw aankoop, stelt de verkoper de koopverkoopovereenkomst op in samenspraak met jouw notaris. Ga ondertussen langs bij je bank om een hypothecaire lening af te sluiten. Je ondertekent de koopverkoopovereenkomst en betaalt het gevraagde voorschot van 5% op de aankoopprijs op rekening van de notaris. Dit voorschot wordt dan later verrekend met het te betalen bedrag verschuldigd bij de akte.
Stap 5: Inrichting en materialen kiezen
Het voordeel van een nieuwbouwwoning op plan is dat je zelf nog een heleboel keuzes kan maken. Je kiest onder andere de vloer en de materialen voor de keuken en de badkamer. Je kan showrooms bezoeken om inspiratie op te doen. Onze kantenbegeleiders zullen je bijstaan in jouw keuzes om zo je huis volledig naar jouw smaak in te richten.
Stap 6: De akte ondertekenen
Na de ondertekening van de koopverkoopovereenkomst, word je uitgenodigd om de akte te tekenen bij de notaris. De notaris zal de akte overlopen en jou de nodige uitleg geven betreffende de aankoop van jouw woning.
Indien je een lening aangaat om je woning aan te kopen, zal je bank alle nodige documenten bezorgen aan de notaris en de nodige betalingen verrichten op rekening van de notaris vóór het verlijden van de akte. Als je woning bij het verlijden van de akte nog niet volledig is afgewerkt, zal je het grondaandeel en de registratiebelasting betalen bij akte, samen met prijs van de reeds uitgevoerde werken aan jouw woning en de BTW hierop. Volgens Wet Breyne mogen wij enkel de werken die ook effectief werden uitgevoerd factureren.
Stap 7: De voorlopige oplevering
Als je een tussentijds bezoek wenst te brengen aan je woning die in opbouw is, maak je hiervoor best een afspraak via jouw klantenbegeleider, die bekijkt wat de mogelijkheden zijn.
Als jouw woning volledig is afgewerkt en klaar is voor ingebruikname, maken we een afspraak om jouw woning voorlopig op te leveren. Controleer tijdens deze afspraak grondig of de woning voldoet aan de afgesproken verwachtingen en laat eventuele zichtbare gebreken noteren. Na de voorlopige oplevering heb je nog een jaar de tijd om die aan ons te melden alvorens we jouw woning definitief opleveren.
Stap 8: Verhuizen!
Eindelijk, je krijgt de sleutel en kan verhuizen naar je nieuwe stek. Tijd om alles mooi in te richten en van jouw huis een thuis te maken. Dankzij de aansprakelijkheid die geldt op nieuwbouwwoningen ben je de komende tien jaar nog gedekt voor eventuele constructiefouten.
Kriebelt het om te verhuizen naar een nieuwbouwwoning?