Matthieu boot
Bij ION moedigen we elkaar altijd aan om uitdagingen aan te gaan en dromen na te jagen. Maar wat als een van je medewerkers plots de vraag stelt om zijn carrière 6 maanden on hold te zetten om op zeilreis te gaan? Dan krab je even in je haar om hem daarna veel succes te wensen met het verwezenlijken van zijn droom! Onze Business Unit Manager Matthieu Pacco is fervent zeiler en vertrekt binnenkort voor 6 maanden op zee met zijn partner Charlotte. Zij vertelt ons meer over hun idee en plan van aanpak.

Matthieu occap

Dromen verwezenlijken en knopen doorhakken

Charlotte: “Matthieu en ik hebben elkaar leren kennen via het zeilen. Dat doen we allebei al van jongs af aan en delen dezelfde passie en dromen. Plots vroegen we ons af wat we nog wilden doen in het leven. Gaan we settelen? Huisje, tuintje, boompje? Of hebben we nog goesting in iets anders? Een paar weken later beslisten we om een oude boot te kopen en die helemaal op te knappen. Daar hebben we de afgelopen 10 maanden elk weekend hard aan gewerkt. De zeilreis is een uitdaging voor ons, stilaan kregen onze plannen meer vorm en nu staat ons vertrek vast. Ik ben een dromer en Matthieu hakt de knopen door, de ideale combinatie!”

Nu of nooit

“Matthieu begon 7 jaar geleden als één van de eerste medewerkers bij ION. Hij gaat volop voor z’n carrière maar koestert al lang deze droom. Hij is net 33 geworden en wil niet pas na zijn 65ste zo’n reis maken. Er is waarschijnlijk nooit een gepast tijdstip om 6 maanden je werk op pauze te zetten, maar we hadden het gevoel dat dit het beste moment was. Het is echt nu of nooit. Gelukkig reageerden zowel mijn werkgever als CEO’s Davy en Kristof van ION heel erg positief. Bij ION geldt: ‘work hard, play hard’, en daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Je krijgt deze kans niet overal.”

Matthieu Charlotte occap

Waar de wind ons brengt

“Onze route staat nog niet 100% vast. We vertrekken vanuit onze thuishaven Nieuwpoort en willen dan naar het meest Westelijke punt van Engeland varen, de Scilly-eilanden. Door corona en de Brexit is het nog niet helemaal zeker of dit gaat lukken. Ons plan B is om naar Brest te varen, het meest noordwestelijke punt van Frankrijk. Vervolgens gaan we door naar A Coruña in het noordwesten van Spanje waarvoor we de Golf van Biskaje moeten oversteken. Omdat de zee daar wat wilder is, zal dit waarschijnlijk het pittigste stuk van de hele route zijn. Een extra paar handen is zeker welkom, daarom vaart er een ervaren vriend mee tijdens het eerste deel van onze reis.”

Een manier van reizen

“Na Spanje varen we naar Lissabon en vanaf daar gaan we het iets rustiger aan doen en meer genieten. We varen door naar de Middellandse Zee, richting de Balearen en dan misschien richting de Canarische eilanden of zelfs de Caraïben. Alles hangt af van waar de wind ons brengt. Ik kijk ernaar uit om op idyllische plaatsen te komen waar niemand anders geraakt, behalve via het water. Veel mensen denken dat we 6 maanden non-stop op de boot zitten, maar dat klopt niet. We gaan wel degelijk af en toe aan land om de boot te controleren, om inkopen te doen en om de kuststeden te verkennen op onze plooifietsen. Voor ons is zeilen een manier van reizen, net zoals je ook met de fiets of met de trein kan reizen.”

matthieu occap

ION op zee

“Omdat we weten dat ION openstaat voor gedurfde ideeën hebben we onze stoute schoenen aangetrokken en bij wijze van sponsoring gevraagd of ze hun logo op ons zeil wilden laten drukken. We werkten een voorstel uit et voilà, het ION logo gaat mee op zee!

Nu de vertrekdatum steeds dichterbij komt, is er zeker wel wat gezonde spanning aanwezig. Ik denk niet dat je ooit 100% klaar kan zijn met voorbereiden, we laten het op ons afkomen en zullen achteraf wel vertellen wat we allemaal hebben meegemaakt. We zien het volledig zitten en gaan er helemaal voor!”

We wensen Matthieu en Charlotte enorm veel succes met dit geweldige avontuur. Dankzij een wifi en 4G antenne hebben ze de mogelijkheid om in contact te staan met het thuisfront en kunnen ze hun avonturen delen via hun Instagrampagina @sailing_occap.

Deel met anderen