Skanderberg

 

 

Het Belgisch architectenbureau werd in 1998 opgericht door Johan Anrys, Freek Persyn en Peter Swinnen. Je kent het bureau ongetwijfeld van deze projecten: Lamot (2005), TID Tower Tirana (2004), C-Mine (2006) en de Fly-Over (2019). 51N4E, zijn de geografische coördinaten van Brussel, een knipoog naar de locatie van het bureau.

Brusselse touch

Brusselse touch

In 2018 won het architectenbureau 51N4E de European Prize for Urban Public Space voor de heraanleg van het Skanderbergplein in Tirana. Het plein werd in 1930 aangelegd en kon op veel drukte rekenen door de rondomliggende symbolische gebouwen zoals de opera, het nationaal museum en de Nationale Bank. De Belgen verklaarden het plein van ruim 170 op 170 meter verkeersvrij en zorgden voor een stukje ‘leegte in de chaos van de stad’. Maar net dankzij de leegte, het nieuwe groen en de helling krijgt het plein een imposante en monumentale look. Een leuk weetje over het project is dat de heraanleg met stenen uit de verschillende uithoeken van Albanië gebeurde.

European Prize for Urban Public Space

Deze tweejaarlijkse competitie zet Europese projecten in de kijker die de publieke ruimte creëren, herstellen of verbeteren. De renovatie van het Skanderbegplein werd in 2018 met een eerste prijs bekroond.

Toekomstplannen

Dankzij het grote TR2030 plan kreeg Tirana er al verschillende nieuwe projecten bij zoals de heraanleg van het Skanderbergplein, maar dat is nog lang niet het enige. Zo komen er bijvoorbeeld twintig nieuwe openbare scholen en zijn er nog heel wat architecturale parels in de maak. Naast het uitwerken van het masterplan heeft Stefano Boeri een gebouw ontworpen onder de naam het Verticale Bos. In dit project krijgt de toren maar liefst drie groene gevels met in totaal meer dan 3.200 struiken en 145 bomen. Meer dan 550 vierkante meter nieuwe groene ruimte zal het Verticale Bos de biodiversiteit van de stad vergroten en bijdragen tot een nieuw stedelijk ecosysteem.

Deel met anderen