WBP voor op schermen

 


Impact creëren, dat is wat we doen bij ION. We bouwen op basis van de noden van de omgeving en niet omgekeerd. Dagelijks gaat ons team op zoek naar oplossingen en manieren om duurzaam te bouwen en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Op veel vlakken zijn we pionier, zo was ons kantoor in Waregem 5 jaar geleden het allereerste CO₂-neutrale kantoorgebouw in België. We delen graag een selectie van 5 initiatieven die écht het verschil maken.

1. Grijswaterrecuperatie

Grijs water is een verzamelnaam voor huishoudelijk afvalwater dat niet afkomstig is van het toilet, maar wel van het bad, de douche of wastafels. De naam slaat op de kleur die het water na verloop van tijd krijgt door de zeepresten en dergelijke. Bij grijswaterrecupertatie filteren en hergebruiken we het grijs water om bijvoorbeeld de toiletten van een volledig appartementsgebouw door te spoelen of de wasmachine te laten draaien. Op die manier houden we bewust rekening met het milieu en besparen we kosten.

warmtenet

2. Warmtenetten

Op heel wat plaatsen is er warmte op overschot en die gaat vaak gewoon verloren. Deze restwarmte komt onder andere vrij bij elektriciteitscentrales, afvalverbrandingsovens, industriële processen en koelinstallaties. In plaats van die warmte te verspillen, kan de buurt er zinvol gebruik van maken via een warmtenet. Geïsoleerde (ondergrondse) leidingen brengen warmte van één plaats naar de andere. Bij ION zetten we volop in op deze techniek: binnenkort verwarmen we de huizen in Suikerpark met de restwarmte van de chipsoven van de PepsiCo-fabriek in Veurne. Dat is uniek: nog nooit eerder werd een woonwijk verwarmd met restwarmte van een voedingsbedrijf.

3. Collectieve stookplaatsen

Dat wil zeggen dat er een gemeenschappelijke verwarmingsketel is, i.p.v. aparte ketels per unit. Dit is plaatsbesparend en ook qua onderhoud is een collectieve stookplaats interessanter. De centrale warmteproductie is makkelijk bereikbaar voor techniekers en globaal gezien is het goedkoper in plaatsing. Vroeger werd dit niet toegepast omdat de bewoner enkel wil betalen voor zijn of haar eigen verbruik, wat logisch is. Vandaag bestaan er oplossingen waardoor de bewoners een individuele afrekening krijgen.

4. Geothermische warmtepompen

Door geothermie kan je je huis verwarmen en/of koelen met warmte uit de ondergrond. Het is een niet-vervuilende, hernieuwbare en gratis energiebron die interessant is in de strijd tegen de klimaatopwarming. Met een geothermische warmtepomp wordt er speciale koude vloeistof in de grond gepompt aan de hand van een buizensysteem. Doordat de natuurlijke warmte van de aarde deze buizen en de vloeistof erin opwarmt, krijgen we toegevoegde energie. Extra interessant is dat deze methode niet afhankelijk is van de weersomstandigheden, zoals bij zonnepanelen of windmolens het geval is.

Start werken project Burenberg

5. Circulair urban mining

Urban mining betekent dat we grondstoffen en/of materialen hergebruiken voor een nieuw project. Als we starten aan een project waar eerst afbraakwerken aan voorafgaan, kijken we grondig na of er materialen zijn die we een tweede leven kunnen geven. Onlangs werden nog heel wat materialen gerecupereerd op de Burenberg-site in Leuven zoals deuren, trappen en balken. We hergebruiken de materialen niet alleen op de site zelf, sommige worden ook aangeboden op de tweedehandsmarkt. Ook voor onze projecten in Turnhout en Veurne werd heel wat betonpuin gerecycleerd dat nu dienst doet als fundering.

We blijven dagelijks zoeken naar nieuwe manieren om het verschil te maken en hechten veel waarde aan innovatieve oplossingen om onze planeet te sparen. Onze baseline luidt niet voor niets ‘develop different’!

Deel met anderen