Davy Demuynck

ION lanceert als eerste in de sector een eigen podcast-programma, toepasselijk gedoopt als 'Real Estape'. Elke twee maanden gaan we samen met tal van experts een actueel thema aansnijden, dat zowel consumenten, investeerders als professionals kan boeien.

Podcasts lenen zich uitstekend om op een aangename manier én met de nodige nuances thema’s te bespreken.

Als modern vastgoedbedrijf willen we een voortrekkersrol opnemen, in dialoog gaan en kennis delen.
CEO Davy Demuynck
Podcast erfgoed groep

12. Onroerend Erfgoed herbestemmen, een verhaal in beweging

Onroerend Erfgoed maakt deel uit van onze geschiedenis en ons straatbeeld. In een toekomst die getekend wordt door een blijvende bevolkingsgroei en waar er bovendien sprake is van een bouwshift en betonstop, bekijken we welke rol weggelegd is voor ons Onroerend Erfgoed. Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën, Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, Erwin Vrijens, Head of Real Estate bij Participatiemaatschappij Vlaanderen, en Jeroen Huysmans, business development director bij ION, laten hun licht schijnen over het onderwerp.

Podcast Employer Branding

11. Employer branding, ook de vastgoedsector bouwt aan zijn eigen merk.

Mensen moeten steeds langer werken. Werkgevers moeten dus niet alleen mensen vinden die bij hun bedrijf passen maar die mensen ook aan boord houden. Hoe helpt employer branding de vastgoedsector om zich als aantrekkelijke werkgever op de markt te positioneren? Dat is het onderwerp van onze podcast met Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de Universiteit van Gent, Jonas Heuts, managing partner van employerbrandingbureau Insilencio en Florence Leterme, HR-directeur van projectontwikkelaar ION.

Podcast Urban mining groep

10. Urban Mining: op zoek naar bouwgoud in de stad

In Vlaanderen alleen al produceert de bouwsector jaarlijks 15 miljoen ton bouw- en sloopafval. Dat is het equivalent van maar liefst 40 afgebroken Empire State Buildings. Die gigantische berg afval betekent natuurlijk een potentiële goudmijn aan herbruikbare grondstoffen en materialen. De voordelen die urban mining voor het klimaat, de mens en de natuur kunnen hebben lijken voor de hand liggend, maar is het wel zo eenvoudig en voordelig als het er op het eerste gezicht uitziet? We vragen het aan 3 experten: Peter Artois: technisch directeur bij ION, Anton Maertens: medeoprichter BC Architects Studies & Materials en Sam Vandenberghe: Atelier Circuler vzw (een open werkplaats waar ze aan urban mining doen).

Wonen in de toekomst

9. Wonen in de toekomst

Heel wat problemen zoals versnippering, lintbebouwing en slechte isolatie zijn een gevolg van de visie op bouwen en wonen in de tweede helft van de twintigste eeuw. Willen we onze planeet leefbaar houden, dan moet we onze focus verleggen naar groene ruimte en naar duurzamer, energieneutraal en compacter bouwen. Davy Demuynck, CEO van ION, Herman Konings, veranderingspsycholoog en trendanalist, en Rick Splinter, Associate Partner bij Mecanoo Architecten, laten hun licht schijnen over bouwen in de toekomst.

Sprekers podcast retail

8. Retail: een verhaal van uitdagingen en opportuniteiten

Retail heeft het de afgelopen twee jaar bijzonder moeilijk gehad. Enerzijds door de verplichte sluitingen, anderzijds door de bloeiende e-commerce die daaruit volgde. Heeft de fysieke winkel afgedaan? Ligt de oplossing bij onze bestaande winkelgebieden of moet er een mentaliteitswijziging komen? Een gesprek met: Nicolas Damman, directeur bij consultancybedrijf PwC, Jan De Nys, CEO en oprichter van Retail Estates, Stijn Thomas, medeoprichter van Avenue, Nicolas Beaussillon, gedelegeerd bestuurder van Wereldhave Belgium en Christophe Leenesonne, senior business developer bij ION.

podcast green deal

7. De gevolgen van European Green Deal in de vastgoedwereld

De klimaatverandering leidt tot extreme weersomstandigheden en daarom heeft Europa de Green Deal in het leven geroepen. Doelstelling van deze nieuwe groeistrategie is om van de EU een moderne grondstoffenefficiënte en concurrerende economie te maken. We bespreken de gevolgen van deze Green Deal op de vastgoedwereld met Davy Demuynck, CEO van ION, Iwan Barrez, Sustainability Manager bij KBC Bank en Verzekeringen en ook Nele Pieters, Chief Strategy Officer bij Encon

Podcast betaalbaar wonen

6. Hoe houden we wonen betaalbaar?

Wie een woning wil kopen of huren, wordt geconfronteerd met vastgoedprijzen die de pan uit swingen. Vooral voor jongeren en minder kapitaalkrachtige mensen wordt het erg moeilijk om in de woningmarkt te stappen zonder een stevige financiële duw in de rug. Kan wonen opnieuw betaalbaar worden? We vragen het Alexis Spaas, Business Unit Manager bij ION, Frédéric Sohet, Managing Partner Financial Advisory Real Estate bij Deloitte Belgium en Jens Aerts, stedenbouwkundig ingenieur en architect bij BUUR Part of Sweco.

Groep Duurzaam Bouwen

5. Duurzaam bouwen in de toekomst

De energetische eisen die aan gebouwen worden gesteld, worden heel streng. Tegen 2050 moet elk gebouw energielabel A hebben en dat vormt een grote uitdaging voor woningeigenaars en vastgoedontwikkelaars. Duurzaam bouwen, hoe pakken we dat aan? We vragen het Kristof Vanfleteren, CEO van ION, Jeroen Rabaey, co-founder van NOVEN, specialist in duurzame energie uit Gent, en Tinne Van der Straeten, federaal minister voor Energie.

Podcast beleggers

4. Investeren in vastgoed voor particuliere beleggers

De vastgoedprijzen in België blijven stijgen. In 2020 tekenden we ondanks de coronacrisis een stijging van 5,7 procent op. Vastgoed lijkt dus een heel rendabele belegging. Maar zal dat wel zo blijven? We vragen het aan Frank Vranken, beleggingsstrateeg bij Puilaetco Private Bank, Mark Delboo, vermogensadvocaat bij Delboo Advocaten en Kristof Vanfleteren, CEO van ION.

Real Estape innovatie

3. Innovatie en disruptie in de vastgoedmarkt

Ook in de vastgoedsector speelt innovatie een belangrijke rol. De technologische vernieuwingen volgen elkaar in recordtempo op en bieden nieuwe uitdagingen en opportuniteiten. Arne Allewaert Managing Partner van AMAVI, Steven Lambert Venture Capitalist en ex-eigenaar van Spacewell en Davy Demuynck CEO van ION geven hun visie in deze podcast.

Podcast IRP

2. De residentiële vastgoedmarkt voor institutionele beleggers

In deze editie van de Real Estape podcast gaan we dieper in op de wereld van institutionele beleggingen in de vastgoedsector. We spreken met de partners van het ION Residential Platform over de toekomst van de verhuurmarkt en de doelstellingen van IRP! Line Verroken Senior Investment Manager van CBRE Global Investment Partners, Jasper Petit Senior Portfolio Manager Europa van Bouwinvest en Sam Bordon Investment Director van ION.

In gesprek

1. Wat doet COVID-19 met de vastgoedmarkt?

In deze eerste editie van de ION Real Estape bespreken we de gevolgen van de Coronacrisis op de vastgoedmarkt. What's next? Dat is de centrale vraag tijdens onze podcast met Filip Dewaele, CEO van Dewaele vastgoedgroep, Véronique Goossens, Head of Research bij de economische studiedienst Belfius, en Davy Demuynck, CEO van ION.